čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Dobrovolnice posbíraly ve Ztracené ulici za hodinu dva pytlíky nedopalků. Třeba někoho inspirujeme, shodují se

Na začátku byla touha po čistším prostředí v ulici, kterou denně projdou tisíce Olomoučanů. Prostě jsem si řekla, že se mi na ten nepořádek nechce koukat, komentuje jedna z dobrovolnic Lucie. Společně s kamarádkou Markétou během hodiny vysbírala nedopalky cigaret ve Ztracené ulici v Olomouci. Možná se kuřáci chytí za nos a třeba někoho inspirujeme, shodují se děvčata.

„V pondělí jsem šla ráno do práce a venku před vchodem mě zarazilo, že tam je šíleně moc vajglů a je to nehezkej pohled. Napsala jsem Markétě, jestli by měla v úterý odpoledne čas, že bychom to alespoň ve Ztracené posbíraly," popsala zrod akce Lucie.

Lucie a Markéta během hodiny nasbíraly dva igelitové pytlíky nedopalků. „Lidi se nás ptali, co jsme za projekt, jestli to máme za trest, co z toho vyrábíme nebo co hledáme," popsala Lucie reakce kolemjdoucích.

„Jednoduše nás naštvalo, jak nehezky nedopalky na zemi vypadají a tak jsme je šly posbírat. O žádném konkrétním pokračování neuvažujeme, ale klidně uklidíme i další ulice. Budeme jen rády, když touto akcí někoho inspirujeme," doplnila Markéta.

„Když jsme se domlouvaly, tak jsme ani nepřemýšlely nad tím, jestli chceme něčeho docílit. Prostě jsme chtěly mít čistší místo, kudy denně chodíme. Když se nad tím ale zamyslím, musím říct, že by se mi vlastně líbilo, kdyby kuřáci nezahazovali vajgly nebo kdyby si lidi našli chvíli a čas od času udělali nějaký dobrý skutek," pověděla Lucie.

„Vlastně by bylo fajn, kdyby se k nám někdo přidal nebo kdyby toho ke sbírání na zemi aspoň tolik nepřibývalo," zakončila Markéta.

Foto Lucie Zatloukalová

Štítky nedopalky, cigarety, Ztracená, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.