pondělí 29. dubna 2024 Robert

Přírodovědecká fakulta získala špičkové přístroje a zmodernizovala své laboratoře

, aktualizováno 8. listopadu 2019, 9:39

Olomoucká přírodovědecká fakulta získala nové špičkové přístroje a laboratoře, které poskytují zázemí pro nejnáročnější experimenty v oblasti optického, nanotechnologického, biochemického či biofyzikálního výzkumu. Zázemí se podařilo vybudovat díky evropské dotaci 160 milionů korun. Fakulta za ně pořídila pět desítek vědeckých přístrojů a zmodernizovala čtyři fyzikální laboratoře. Sloužit budou především studentům doktorských studijních programů. Novinářům to řekli zástupci fakulty.

Projekt byl zahájen v létě 2017, ale připravoval se již v roce 2016. Přestavba vyžadovala náročnou logistiku, například optické stoly o váze přes tunu stěhoval do čtvrtého patra fakulty jeřáb. „Projekt nám umožnil vybavit špičkovými přístroji několik oborů na fakultě. Naši doktorandi, studenti, akademičtí vědečtí pracovníci zde mají nyní k dispozici nejmodernější infrastrukturu, která nás posouvá na úroveň naprosto srovnatelnou s nejlepšími evropskými a světovými univerzitami. Máme nejlepší podmínky realizovat ten nejzajímavější výzkum a vysoce náročné experimenty," uvedl vedoucí katedry optiky Jaromír Fiurášek.

Vědci a studenti katedry optiky mohli dosud některé nejnáročnější experimenty dělat pouze se zahraničními partnery, kteří měli ve svých laboratořích potřebné přístroje. Nyní je zvládnou i v prostorách fakulty. „V plném provozu to může využívat zhruba stovka doktorandů. Dotace byla účelně zaměřena na doktorandy, naší ambicí ale je, aby toto vybavení sloužilo co nejširším spektru studentů a akademických pracovníků naší fakulty," doplnil Fiurášek.

Modernizovány byly čtyři laboratoře - tři optické a jedna spadající pod katedru experimentální fyziky. Laboratoře mají speciální systém vzduchotechniky, klimatizace, chlazení a rozvodu technických plynů. Samotná rekonstrukce laboratoří přišla na 25 milionů korun, přístroje ve všech čtyřech laboratořích stály zhruba 60 milionů korun. Z dotací na projekt byla pořízena i řada dalších přístrojů pro ostatní pracoviště fakulty. „Pro fakultu je to velká událost, tento projekt byl mimořádný v mnoha ohledech," uvedl děkan Martin Kubala.

Nejmodernější přístroje stály v řádu milionů korun. Nechybí například vysoce účinné supravodivé jednofotonové detektory, výkonné lasery, nukleární magnetická rezonance, různé typy spektrometrů či špičková zařízení pro zkoumání fotosyntézy a interakce biomolekul.

Autoři | Foto archiv PřF UP

Štítky ČR, školy, věda, vysoké, UP, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.