neděle 5. května 2024 Klaudie

Šťastné a chlupaté se blíží. Olomoučtí dobrovolníci opět chystají vánoční sbírku pro opuštěné psy

“Ať je každé pes aj letos o Vánocách Šťastné a chlupaté” – tak zní letos hanácky laděné motto již 4. ročníku stejnojmenné materiální sbírky pro opuštěné psy, kterou organizují dobrovolníci z Olomouce. Sbírka bude probíhat od 1. do 20. prosince 2019 prostřednictvím sběrných míst v centru Olomouce a výtěžkem tentokrát pomůže Psímu domovu v Žerotíně u Olomouce.

Nápad na sbírku vznikl v roce 2016, kdy se desítky kil psích potřeb pomohlo pejskům v Rumunsku. Další rok se organizátoři rozhodli podpořit Útulek jinak z.s. v Napajedlích a v roce 2018 to pak byl psí útulek Voříšek v Čechách pod Kosířem nedaleko Olomouce. „Vybrat konkrétní organizaci nebo útulek, kterému sbírkou pomůžeme, je vždycky neuvěřitelně náročné, protože bychom nejraději nakrmili a zahrnuli hračkami všechny opuštěné pejsky nejen v českých útulcích. Letos jsme se ale dozvěděli právě o Psím domovu v Žerotíně a bylo rozhodnuto. Zachráněných nebo nechtěných pejsků totiž mají pod svou střechou přes 60,” vysvětluje iniciátorka sbírky Lucie Zatloukalová.

Psí domov pod křídly anděla v Žerotíně je provozován spolkem Zastavme utrpení, jehož cílem je poskytovat týraným, nechtěným, starým či nemocným psům takový prostor, kde budou žít a připravovat se pro adopci bez stresujícího, stereotypního chování na 2-3 metrech v blátě, jak tomu nezřídka bývá v soukromých či městských útulcích nebo i u drobných chovatelů. Takový přístup včetně snahy o neustálé vylepšování azylu je však s náklady na krmení a veterinární péči velmi náročný. „I když Psí domov vypadá s několika výběhy a místnostmi jako ráj pro všechny chlupáče, nakrmit a zajistit vybavení nebo ošetření tolika pejskům není legrace a proto jsme se rozhodli letos nejen kvůli jejich vizi a odhodlání pomoct právě spolku Zastavme utrpení,” doplňuje Zatloukalová.

Čím přispět?

Přispět lze stejně jako v předchozích ročnících sbírky odčervovacími tabletami, piškoty, univerzálními dezinfekcemi, psími konzervami, paštikami, pamlsky, vodítky, obojky, postroji, miskami, hračkami a dekami. Psí domov však aktuálně trápí i nedostatek venčitelů, takže možností, jak se zapojit a pejskům pomoct, je třeba i osobní návštěva Psího domova v Žerotíně a vyvenčení některého z čtyřnohých obyvatel tohoto azylu či případná adopce. Novinkou Šťastné a chlupaté pro rok 2019 je možnost podpořit Psí domov i finančně, a to jakoukoli částkou na transparentní účet spolku Zastavme utrpení - č. ú.: 2700278459/2010 (do poznámky uveďte Šťastné a chlupaté).

Sběrnými místy jsou od 1. do 20. prosince Vault 42, Kino Metropol, Druhý domov, Olopunč a Bajkazyl. Aktuální informace o průběhu sbírky i fotografie pejsků k adopci naleznete na facebooku Šťastné a chlupaté.

Víc se dozvíte na facebooku sbírky Šťastné a chlupaté.

 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Sandra Tilkeridisová

Štítky sbírka, psi, Šťastně a chlupaté, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.