neděle 5. května 2024 Klaudie

Kauzu Vidkun soud projedná u hlavního líčení, odehraje se příští rok

Olomoucká korupční kauza Vidkun, ve které jsou obžalováni čtyři lidé včetně dvou tehdy vysoce postavených policistů či bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), bude projednána u hlavního líčení. Rozhodl o tom soudce olomouckého krajského soudu Martin Lýsek, nevyslyšel tak žádosti obhájců o předběžné projednání obžaloby. Případ hodlá soud nařídit na začátek příštího roku, řekl soudce. Kauza se u soudu veřejně otevře po víc než čtyřech letech od začátku vyšetřování.

Soud dostal případ od žalobců v červenci, vzápětí podali obhájci všech obžalovaných podnět k předběžnému projednání obžaloby. Dosáhnout by toho mohli v případě, kdyby obžaloba po skutkové nebo právní stránce trpěla takovými vadami, že by nebyla způsobilá k projednání při hlavním líčení.

„Případ bude u hlavního líčení projednán tak, jak byla podána obžaloba. Termín máme ještě rozjednaný se všemi obhájci, mělo by to být začátkem příštího roku," uvedl soudce Lýsek.

Předběžným projednáním obžaloby se chtěli obhájci vyhnout projednání u hlavního líčení. Kdyby soudce svolil, projednal by případ obvykle v neveřejném jednání a mohl by přitom rozhodnout například o zastavení trestního stíhání, jeho přerušení nebo vrácení věci státnímu zástupci k dořešení. Podle Lýska k tomu nebyl důvod. „Soud nemá za to, že jsou splněny podmínky pro nějaké alternativní rozhodnutí jiné než je nařízení hlavního líčení," doplnil soudce.

Podnět k předběžnému projednání obžaloby podal například Rozbořilův obhájce Petr Konečný. „Podnět směřuje k tomu, aby se soudce zaměřil na obžalobu, zda je zcela v pořádku. Sami to vnímáme tak, že v pořádku není. Řešení je na soudci," řekl v srpnu Konečný. Obhajoba celou dobu Rozbořilovu vinu odmítá, důkazy podle nich nejsou dostatečné. Ze stejných důvodů podali podnět k soudu i ostatní obhájci.

Případ podle žalobců odkrývá korupční vztahy mezi policií, podnikateli a správou. Bývalý hejtman Rozbořil je obžalován z podplácení, na někdejšího šéfa krajské hospodářské kriminálky Radka Petrůje a policejního náměstka Karla Kadlece podal státní zástupce obžalobu ze zneužití pravomocí. Kadlec, který podle policie vynášel informace ze spisů, je navíc obžalován i z přijetí úplatku. Olomoucký podnikatel Ivan Kyselý je obžalován z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby.

Kauza Vidkun se otevřela 13. října 2015 policejní razií na několika místech v Olomouci, kdy policie dělala domovní prohlídky a zadržela či předvedla několik lidí včetně bývalého ministra vnitra Ivana Langra. V jeho bytě v Olomouci strávili kriminalisté více než 13 hodin, ale nakonec ho propustili, v případu obviněn není. Rozbořil byl stíhán na svobodě, Kyselý, Kadlec a Petrůj strávili tři měsíce ve vazbě.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky soud, správa, policie, korupce, Vidkun, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.