neděle 5. května 2024 Klaudie

Soud otevře případ zavražděného muže na faře. Pachateli hrozí 18 let za mřížemi

Olomoucký krajský soud příští týden otevře případ vraždy šestadvacetiletého muže na faře v Chudobíně na Olomoucku. Zodpovídá se z ní dvaadvacetiletý, dosud netrestaný, Miroslav Vepřek, hrozí mu až 18 let vězení. Jednání je nařízeno na úterý a středu, řekl dnes soudce Martin Lýsek. Tělo mladého muže bylo objeveno na faře na konci dubna, pachatele kriminalisté dopadli za týden. Šlo o letošní první vraždu v Olomouckém kraji.

Sledovaný případ soud nařídil sedm měsíců po obvinění podezřelého. Bude se jím příští týden zabývat dva dny, ale rozsudek zřejmě nevynese. „Pravděpodobně to neskončíme, neboť se mi dopředu omluvili dva znalci a předpokládám, že je strany budou chtít vyslechnout. Je velká pravděpodobnost, že to příští týden nedotáhneme do konce," uvedl soudce.

Tělo nalezli kriminalisté poslední pondělí v dubnu. Oběť byla nalezena v budově farního úřadu, církev však objekt delší dobu neužívala. Policisté uvedli, že trestný čin neměl žádnou spojitost s církví, zavražděný muž na faře v minulosti bydlel. Podezřelého zadrželi policisté o týden později. Detektivům zpočátku ztěžovalo práci to, že podezřelý muž nebyl dosud trestán a po vraždě zakrýval stopy. Oběť napadl podle policistů surovým způsobem, motiv tehdy nesdělili. Muži se podle kriminalistů znali, jednou z vyšetřovacích verzí byla i otázka případné drogové trestné činnosti.

V Olomouckém kraji šlo o první případ vraždy v letošním roce. Poslední policisté vyšetřovali na konci října, kdy v jednom z olomouckých bytů zemřela třicetiletá žena. Její smrt má podle kriminalistů na svědomí o tři roky starší muž, který vzápětí spáchal sebevraždu. V srpnu obvinili z vraždy matku tříletého dítěte z Přerova. Od července je stíhán za pokus vraždy devětatřicetiletého muže v Lipníku nad Bečvou o 13 let mladší muž, údajně ho pobodal a vážně zranil. Podobný případ vyšetřovali policisté v polovině června, kdy zaútočil sekerou na svou matku třiačtyřicetiletý muž ze Šumperska.

Od konce března vyšetřují policisté také případ nalezeného mrtvého novorozence u Lhotky na Přerovsku. Kolemjdoucí jej objevil pod zastávkou u potoka. Policisté se o několik dní později obrátili na veřejnost s žádostí o pomoc při pátrání po matce dítěte, dosud ji nenašli. Případ převzali krajští kriminalisté, bližší informace však k němu dozorující státní zástupkyně nechce sdělit s ohledem na vyšetřování.

Loni se vražd či pokusů o ni stalo v Olomouckém kraji jedenáct, o tři více než předloni. Všechny byly objasněny.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, vražda, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.