sobota 18. května 2024 Nataša

Věstonická venuše láká v Olomouci tisíce návštěvníků

Několik desítek metrů dlouhou frontu musí v mrazivém počasí vystát lidé, kteří si ve Vlastivědném muzeu v Olomouci chtějí prohlédnout originál nejstarší keramické sošky na světě - Věstonické venuše. Od 26. listopadu si příležitost nenechaly ujít už tisíce lidí a zájem neutuchá. Věstonická venuše je totiž na veřejnosti vystavena po pětileté pauze, v Olomouci navíc vůbec poprvé. K vidění bude do 8. prosince. Poté se vrátí zpět do sbírek Moravského zemského muzea v Brně.

I přes velký zájem zatím nemusela být omezena doba, po kterou se lidé mohou v expozici kochat pohledem na legendární sošku umístěnou v bezpečnostní vitríně. „Některým návštěvníkům stačí krátký pohled, jiní si čtou i materiály, které jsou součástí expozice," řekla pracovnice olomouckého muzea.

Před vchodem do muzea se každý den už od rána tvoří až několik desítek metrů dlouhá fronta. Stojí v ní obyvatelé města i lidé z různých koutů Olomouckého kraje a Česka, kteří se přijeli podívat na předvánoční Olomouc a Věstonickou venuši. Některé zájemce ale odradila zima i pohled na špalír čekajících lidí.

Originál nejstarší keramické sošky na světě byl do Olomouce pod dohledem policejní eskorty přivezen 26. listopadu. O zapůjčení cenného artefaktu starého téměř 30.000 let jednalo muzeum tři roky. Soška je vystavena v bezpečnostní schránce s neprůstřelnými skly a neustále střežena.

„Věstonická venuše patří jednoznačně k tomu nejcennějšímu, co opatrují české a moravské paměťové instituce. Je vystavována skutečně jen velmi mimořádně. Předpokládáme, že i s ohledem na ochranu tohoto mimořádně vzácného kulturního předmětu zase řadu let vystavena nebude," řekl generální ředitel Moravského zemského muzea v Brně Jiří Mitáček.

Sošku vysokou 11,5 centimetru, která je jedním z prvních dokladů pravěké keramiky, odborníci objevili na sídlišti lovců mamutů mezi Pavlovem a Dolními Věstonicemi na jižní Moravě. Nalezl ji tým vědců vedený Karlem Absolonem 13. července 1925. Zhruba 25.000 až 29.000 let stará soška představuje nejstarší známé použití pálené hlíny, a tedy i možný doklad počátků keramiky. Stala se světovou senzací.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto

Štítky Olomouc, výstava, Věstonická venuše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.