úterý 14. května 2024 Bonifác

V Náměšti na Hané má vzniknout nový dům pro postižené. Místní se proti tomu bouří

Podle plánu olomouckého hejtmanství by v Náměšti na Hané měl vzniknout nový domov pro osoby s postižením. Konkrétně by zde bylo dvanáct ubytovaných klientů ze současného sociálního zařízení v Nových Zámcích. Místní obyvatelé proti tomuto kroku podepsali petici, prý by výrazně snížil kvalitu tamního života. Informaci jako první přinesl Český rozhlas Olomouc.

Podle Ladislava Oklešťka, hejtmana Olomouckého kraje za ANO, se jedná o dvě budovy pro šest lidí. Ty by stály na kraji města, kde je nyní zástavba rodinných domů. Obyvatelé lokality se však proti výstavbě bouří. Prý by úplně změnila charakter lokality a snížila hodnotu jejich nemovitostí. Hejtman Okleštěk ale namítá, že zařízení splyne s prostředím. „Nemůžeme tam stavět nic jiného, než dovoluje územní plán. Ani nechceme stavět žádné monstrum. Je to bydlení rodinného typu. Má to být pro dvakrát šest lidí, dvě zařízení,” řekl pro Český rozhlas Olomouc. 

Petici proti výstavbě podpořilo celkem 477 lidí, což je zhruba čtvrtina obce. Výzvu k podepsání organizátoři zveřejnili už v listopadu také na jejich facebookové skupině Ochrana lokality Náměšť na Hané, kterou dnes smazali, nebo skryli před veřejností. „Domníváme se, že dům pro osoby se zdravotním postižením není vhodný do rodinné zástavby a radikálně by ovlivnil a zhoršil kvalitu života obyvatel Náměště na Hané,” zdůvodňují ve výzvě a dodávají, že by už nebyl možný volný pohyb dětí, které si ven chodí hrát. Podpořilo je také zastupitelstvo obce. 

Stavba na pozemku, který patří Olomouckému kraji, je součástí transformačního plánu kraje. Ten už má s podobným krokem zkušenosti. „Takovouto transformaci jsme provedli ve Vincentinu ve Šternberku. Umístili jsme 68 klientů a oni bydlí normálně v bytech nebo rodinných domcích,“ řekl hejtman Českému rozhlasu Olomouc. 

Návrh na výstavbu, případně koupi nových bytů, vznikl kvůli nedostatečné kapacitě Domova se zvláštním režimem v Nových Zámcích. Tento plán byl zveřejněn už v roce 2017 a lokalita výstavby v něm zatím nebyla specifikovaná. Péče o klienty zde má být zajištěna 24 hodin denně. Během dne má být v domácnosti jeden až dva pracovníci, v noci jeden pracovník na dvě domácnosti.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto novezamky.cz

Štítky Olomoucko, postižení, petice, Náměšť na Hané, výstavba, sociální služby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.