pátek 10. května 2024 Blažena

Přehrada v Tršicích se napustí na jaře

Tuny sedimentů odtěžili dosud pracovníci Povodí Moravy ze dna vypuštěné nádrže v Tršicích. Vodní nádrž, která byla postavená v roce 1983, prochází rozsáhlou očistou poprvé, co je v péči povodí. Akce skončí v únoru příštího roku, poté se bude přehrada o ploše 12 hektarů opět napouštět, řekl mluvčí povodí Petr Chmelař. Odtěžení sedimentů se podle něj pozitivně projeví nejen na množství vody v nádrži, ale především na její kvalitě.

„Z vodní nádrže Tršice je potřeba odtěžit sedimenty a to především z okolí hráze, kde množství sedimentů ohrožuje bezproblémovou manipulaci se spodními výpustmi. Vodní nádrž jsme převzali po zrušení Zemědělské vodohospodářské správě a jedná se o první těžbu sedimentů po její kolaudaci," uvedl mluvčí povodí. Náklady na těžbu podle něj není možné vyčíslit, protože práce provádí technika a zaměstnanci povodí.

Před odtěžováním sedimentů museli vodohospodáři přehradu vypustit, bez vody je druhý rok. „Vypouštění probíhalo za přítomnosti biologického dozoru tak, aby nedošlo k ohrožení vodních živočichů," doplnil Chmelař.

Sedimenty začali odborníci ze dna ale i z boku nádrže odstraňovat v listopadu, s ukončením prací počítá povodí do konce února příštího roku. S napouštěním by se podle Chmelaře mělo začít na jaře příštího roku v závislosti na hydrologické situaci. Povodí Moravy si od opravy vodní nádrže, která v posledních letech sloužila především k rekreaci, slibuje zlepšení podmínek pro její uživatele. Revitalizace by měla navíc zajistit na příští léta bezproblémový provoz bez dalších nutných stavebních zásahů.

Přehradní nádrž Tršice vznikla v údolí Olešnice jako vodní nádrž III. kategorie, stavba začala v roce 1980. Její funkcí je podle dostupných informací zadržení povodňových průtoků říčky Olešnice a případné využití vody k závlahám. V současnosti je přehrada využívána především k rekreaci. Několik posledních let byla však v přehradě špatná voda a lidé se tu přestali koupat. Hygienici nedoporučovali kvůli sinicím koupání už v roce 2003.

Autoři | Tisková zpráva | Foto www.agpol.cz

Štítky ČR, stavby, voda, příroda, Povodí Moravy, Tršice, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.