pondělí 29. dubna 2024 Robert

Turistická cesta k Lovecké chatě je znovu otevřená, proměnila se v asfaltku

Po oblíbené cestě k Lovecké chatě v Litovelském Pomoraví se zase projíždějí cyklisté. Po kompletní opravě teď mají turisté k dispozici pohodlnou asfaltovou cestu.

Rekonstrukce osm set metrů dlouhého úseku od Tří mostu až k Lovecké chatě stála sedm milionů korun. „Komunikace má kompletně nový povrch, odvodňovací příkopy i sjezdy na ostatní lesní komunikace. A co je důležité, dostala nové konstrukční vrstvy a stabilní podloží,“ řekl ředitel Lesů města Olomouce David Janásek. 

Na opravu cesty U Hájenky, která byla kvůli rekonstrukci neprůjezdná od června, přispěla dotace Programu rozvoje venkova téměř 4,5 milionu korun. Stejný dotační titul pomohl i při opravě téměř dvoukilometrového úseku lesní cesty Huzovská. „I tahle cesta, kterou často využíváme pro práci, má novou konstrukci vozovky, odvodňovací prvky a sjezdy,“ dodal Janásek. Stavební práce přišly na více než šest milionů korun, z toho téměř čtyři miliony pokryla zmíněná dotace.

„Prostřednictvím investic a také novými výsadbami vracíme městským lesům, které silně zasáhla kůrovcová kalamita, alespoň z části to, co nám dává,“ zhodnotil projekt primátor Miroslav Žbánek. Náměstek primátora Martin Major pak připomněl další velkou rekonstrukci tohoto roku. „Je to kompletní rekonstrukce mostu v CHKO Litovelské Pomoraví u obce Březové za necelých 5 milionů korun,“ uvedl. Téměř dvacetimetrový most má nové základy, mostovku, ložiska, betonové opěry i zábradlí.

Veškeré investice do majetku v městských lesích probíhají průběžně na základě pasportu lesních cest a mostních objektů. Podle něj se stanovují priority na další období. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky turistika, cesta, Lovecká chata, Olomoucko, lesy, Litovel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.