neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Dvě stě lidí v Olomouci protestovalo proti Babišovi, požadovali jeho demisi

Více než dvě stě lidí se dnes před budovou krajského úřadu v Olomouci zúčastnilo protestní akce za odstoupení premiéra Andreje Babiše, kterou svolal spolek Milion chvilek. Podobné protesty dnes organizoval ve všech krajských městech s výjimkou Prahy.

Někteří lidé si dnes v podvečer před sídlo hejtmanství s sebou přinesli státní vlajky či transparenty se slogany vyzývajícími premiéra Babiše k odstoupení. Podle organizátora akce Vladislava Raclavského je kromě výzev k demisi důležité přemýšlet o tom, v čem tkví příčina Babišova volebního úspěchu. „Pro určitou část voličů je prostě morálka druhotná. Prvotní je vlastní pohodlí a peníze. To velmi dobře chápal Husák," řekl Raclavský.

Podle něj je proto třeba soustředit více sil na osvětu. „Nesmíme zůstat uzavřeni v ghettu spravedlivých. Musíme oslovovat spoluobčany a musíme to dělat pro ně přijatelným způsobem," řekl Raclavský. Jeho slova na chvíli přerušil pokřikem „Babiš je king!" starší muž, který procházel kolem protestního shromáždění.

Na shromáždění se dnes mluvilo také o chystaném protestu proti změně územního plánu, kterou schválilo krajské zastupitelstvo. Umožní zastavět čtyři desítky hektarů orné půdy u Hněvotína na Olomoucku. Na polích v těsném sousedství obce mají být postaveny haly biomedicínského centra a různých služeb. Protestní shromáždění odpůrci zastavění polí svolali do Olomouce na konec ledna.

Po ukončení shromáždění před budovou krajského úřadu se dobrovolníci vydali na nedaleké nádraží, kde lidem rozdávali letáky s informacemi, proč spolek Milion chvilek protesty organizuje.

Protestní akce za odstoupení Babiše se dnes odehrály v krajských městech s výjimkou Prahy. V hlavním městě naposledy lidé demonstrovali svou nespokojenost s Babišovým působením ve vládě v úterý, kdy se protestního shromáždění a následného pochodu z Václavského náměstí na Klárov podle policie zúčastnilo na 15.000 občanů.

Spolek Milion chvilek a jeho příznivci požadují na demonstracích a formou petic Babišovu demisi a zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert už několik měsíců. Tvrdí, že česká vláda nemá mít v čele politika, který je ve střetu zájmů a čelí trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Chtějí také hájit nezávislost justice i médií. Milion chvilek z tohoto důvodu uspořádal i dvě největší veřejná shromáždění po listopadu 1989 na pražské Letné. Letos v červnu i v listopadu se tam pokaždé sešlo odhadem na čtvrt milionu lidí.

V úterý zástupci spolku na závěr pražské demonstrace uvedli, že příští rok budou v protestech pokračovat. Současně vyzvali účastníky, aby se zajímali o druhé a převzali díl odpovědnosti za stav společnosti. Premiér Babiš respektuje právo lidí demonstrovat, odstoupit ale nehodlá. 

Autoři | Foto Facebook Jan Vymětal

Štítky demonstrace, vláda, právo, Babiš, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.