středa 1. května 2024 Svátek práce

Moravia Industry se odvolala proti insolvenčnímu řízení k Vrchnímu soudu v Olomouci

Společnost Moravia Industry se odvolala k Vrchnímu soudu v Olomouci proti prohlášení konkurzu na svůj majetek, o kterém loni v prosinci rozhodl ostravský krajský soud. Informaci dnes získala ČTK z insolvenčního rejstříku. Moravia Industry v roce 2017 koupila závod Hard Jeseník, ale výrobu montovaných hal neobnovila a zaměstnancům dala výpovědi. Insolvenční návrh podal předloni v únoru jeden z bývalých zaměstnanců Hardu kvůli nezaplacené mzdě a odstupnému. Moravia Industry delší dobu sídlí v Londýně a návrh označila za šikanózní.

Společnost Moravia Industry v odvolání navrhuje, aby Vrchní soud v Olomouci zamítl insolvenční návrh a zrušil prosincové rozhodnutí krajského soudu o prohlášení konkurzu. Insolvenční řízení by podle právního zástupce firmy mělo být zastaveno, protože českým soudům nepřísluší rozhodovat o firmě, která sídlí v Londýně. Krajský soud v Ostravě má ale opačný názor a v prosinci rozhodl o prohlášení konkurzu. Předběžný insolvenční správce, se kterým Moravia Industry odmítla spolupracovat, už dříve její britské sídlo označil za virtuální.

Podle soudce krajského soudu Viktora Břesky má Moravia Industry pohledávky po lhůtě splatnosti a není schopna své finanční závazky plnit. Rozhodl proto v prosinci o úpadku firmy a jeho řešení formou konkurzu. Moravia Industry totiž nepředložila schválený reorganizační plán.

Do insolvenčního řízení s Moravia Industry bylo přihlášeno dvaapadesát pohledávek. Značnou část tvoří nároky zaměstnanců. Úřad práce vyčíslil své celkové pohledávky na devět a půl milionu korun. Mezi věřiteli je i firma Vítkovice, která Moravia Industry haly v Jeseníku pronajala, a tvrdí, že nedostala zaplaceno. Právní zástupkyně Moravia Industry soudu sdělila, že firma není v úpadku a že její majetek převyšuje pohledávky. Při odhlédnutí od sporných pohledávek má prý aktuální závazky 2,4 milionu a hodnota jejího majetku činí asi sedmačtyřicet milionů korun.

Moravia Industry vznikla na podzim 2017 jen jedenáct dní předtím, než koupila výrobní zázemí Hardu. Jesenický závod byl do té doby součástí ostravské firmy Vítkovice Power Engineering (VPE), jež skončila v konkurzu a insolvenční správce její majetek rozprodával.

Většina ze sto třiceti zaměstnanců závodu Hard už v té době byla ve výpovědní lhůtě, výpovědi dostali v září 2017 od insolvenčního správce VPE. Moravia Industry tyto výpovědi prohlásila za neplatné. Některým zaměstnancům ale pak sama dala okamžité výpovědi za údajné hrubé porušení pracovních povinností. Zaměstnanci podali žaloby a soud v Jeseníku už některé tyto výpovědi označil za neplatné.

Vinu za situaci dává Moravia Industry Vítkovicím kvůli sporům o areál, ve kterém Hard působil. Vítkovice oponují, že nepoctivě jednala Moravia Industry. Vítkovice se nedávno na pronájmu části areálu dohodly s rakouskou firmou Assmont, která tam bude vyrábět montované haly.

Rozhodování o insolvenčním návrhu bylo zdlouhavé. Moravia Industry se nedařilo doručit soudní zásilku. Činnost firmy mezitím začala prověřovat policie.

Autoři | Foto moraviaindustry.cz

Štítky průmysl, soud, spor, insolvence, Moravia Industry, stroje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.