sobota 4. května 2024 Květoslav

Úprava koryta potoka za pět miliónů zajistí lepší průtok vody, ale i lepší podmínky pro živočichy

Přes pět milionů korun bude stát úprava koryta Dolanského potoka v Dolanech na Olomoucku, která zlepší průtok vody i podmínky pro život vodních živočichů. Stavební ruch v korytě potoka začal loni v listopadu a utichne v květnu, sdělil dnes generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Práce navazují na první etapu úpravy koryta Dolanského potoka, která byla provedena předloni na jaře.

Dělníci nyní opraví koryto Dolanského potoka v délce 1145 metrů a zároveň z něj odtěží sediment. "V obci potřebujeme především snížit míru zanášení koryta Dolanského potoka sedimenty, které omezují jeho kapacitu. To může být nebezpečné například kvůli převedení zvýšených průtoků během povodní," uvedl Gargulák.

Díky úpravě koryta se zvýší kapacita i stabilita potoka, což bude mít pozitivní vliv na ochranu pozemků a staveb v okolí. "Použitím prahů z přírodního materiálu podpoříme i ekologickou funkci vodního toku," podotkl Gargulák.

Před zahájením stavby vodohospodáři z opravované části potoka přemístili ryby a vodní živočichy. Součástí úprav bude i výsadba dřevin podél toku. "Na předem určených místech vysadíme 215 kusů dřevin, jako je olše lepkavá, jasan ztepilý, vrba hrotolistá, vrba košíkářská nebo trnovník akát. Kromě zvýšení funkce ochrany před povodněmi tak dojde také ke zlepšení biologické a estetické funkce vodního toku," dodal Gargulák.

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky ČR, voda, stavby, příroda, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.