pátek 3. května 2024 Alexej

Na olomouckých sídlištích proběhla preventivní akce kontrolující zaparkovaná auta

Včera odpoledne proběhla v Olomouci preventivní akce zaměřená na kontrolu zaparkovaných aut s cílem upozorňovat majitele, aby si v nich nenechávali svá zavazadla a nelákali tím lupiče. Ty mohou přilákat i téměř bezcenné věci, avšak škodu na autě při vloupání způsobí mnohonásobně vyšší. Společné hlídky Policie ČR a Městské policie Olomouc kontrolovali auta především na olomouckých sídlištích.

Policisté akcí reagovali na fakt, že počet případů vloupání do vozidel se v poslední době zvýšil. Od nového roku mají v evidenci již 27 případů.

Proto policisté sepsali základní pravidla pro řidiče, kterými by se měli řídit.

  • Nenechávejte ve vozidle žádné cenné věci (elektroniku, nářadí, kola apod.), peněženky, peníze, doklady. Stejně tak drahé oblečení či drahá hračka může zloděje zlákat.

  • Nenechávejte uvnitř vozu technický průkaz ani náhradní klíče od vozu. Jejich ponechání ve voze vám může jednak přidělat problémy při likvidaci pojistné události u pojišťovny, ale především pachatel, který chtěl původně "pouze" odcizit autorádio nebo jiné předměty v autě uložené, se může nakonec rozhodnout odcizit celé vozidlo. Navíc mu tak usnadňujete i další legalizaci vozidla.

  • Přemýšlejte o tom, kde své vozidlo parkujete. Tmavá zákoutí a odlehlá místa zajišťují pachateli naprosto nerušený klid pro "práci".

  • Věnujte pozornost základnímu zabezpečení svého automobilu, zvažte i "nadstandardní" zabezpečení. Jedná se o různá dodatečně montovaná elektronická či mechanická zabezpečovací zařízení nebo vyhledávací a monitorovací systémy.

  • Pokud už ve vozidle zabezpečovací zařízení máte, používejte jej.

  • Nenechávejte své vozidlo bez dozoru odemčené.

  • Nikomu nesvěřujte klíče od automobilu.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky prevence, policie, auta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.