pátek 17. května 2024 Aneta

Držitel Grammy Oran Etkin přijede do Olomouce s unikátním workshopem pro děti

V dubnu se vrací série interaktivních koncertů pro děti pod vedením držitele Grammy Orana Etkina v rámci mezinárodního festivalu Mladí ladí jazz. Pod značkou Mladí ladí dětem zveme děti od 3 do 10 let i jejich rodiče do olomouckého Divadla K3, kde 20. dubna izraelsko-americký jazzman Oran Etkin představí zároveň unikátní vzdělávací metodu Timbalooloo. S metodou slaví úspěchy nejen v USA, kde si ji oblíbily i děti hollywoodských hvězd, ale i v řadě evropských zemí.

Pomocí zábavných her, příběhů a písní klarinetista Oran Etkin dokazuje, že hudba je radost a každý je ve své podstatě muzikantem. Děti si tak hravě osvojují základy hudebního a kulturního světového dědictví, aktivně se zapojují a nemusí znát hudební teorii ani hrát na jakýkoliv nástroj. „Dítě je schopné mluvit plynule jazykem hudby, aniž by se muselo zamýšlet nad gramatickými pravidly,“ říká k workshopu sám Oran Etkin a dodává: „Timbalooloo je klíčem k tomuto jazyku.“ Timbalooloo nestaví na známých dětských písních, ale využívá například jazzové skladby Herbieho Hancocka, ale i africkou, brazilskou nebo indonéskou hudbu.

Oran Etkin je znám jako světový jazzman, ale též díky interaktivní hudební výuce pro děti, kterou realizoval po celém světě. Svou inspiraci od dětství nacházel u významných hudebníků, mezi které jednoznačně patří například slavný Louis Armstrong, Benny Goodman, Gene Krupa či Teddy Wilson. Oranova tvorba je také hluboce ovlivněna jeho izraelskými kořeny, které se odráží jak v jeho umělecké tvorbě, tak i v jeho pedagogické práci. Letos vydal nové album pro děti Finding Friends Far from Home, které vznikalo po celém světě, dokonce i v České republice na festivalu Mladí ladí jazz.

Mezinárodní festival Mladí ladí jazz má na naší i evropské hudební scéně mimořádné postavení. Jeho dramaturgie se zaměřuje zejména na mladé posluchače, tvůrce a interprety. Již deset let neustále vyhledává bez zábran ta nejzajímavější nová jména a představuje umělce, kteří vnáší čerstvý vítr do jazzového světa, překračují hranice stylů a žánrů a udržují tak jazz stále v kontaktu s mladým auditoriem.

Díky festivalu Mladí ladí jazz a osobnímu zapojení Orana Etkina probíhá výuka v České republice pro konkrétní školy a školky v nebývalém měřítku. „Do projektu se dlouhodobě snažíme zapojit i děti z vyloučených lokalit, dětských domovů či minorit,“ dodává za pořadatele Klára Břeňová, koordinátorka Mladí ladí dětem. Na workshopech spolupracuje festival s řadou neziskových organizací. Již loni se poprvé dostala metoda unikátní metoda Timbalooloo i do škol jako tříměsíční projekt, který byl určen pro učitele a děti druhých ročníků ZŠ. Vyškolený lektor po dobu tří měsíců docházel jednou týdně do třídy, kde spolu s učitelem vedl hodinu hudební výchovy za použití metody Orana Etkina. I letos tomu nebude jinak. Třída se před začátkem projektu zúčastní interaktivního koncertu pro děti s Oranem Etkinem a jeho českou kapelou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Mladí ladí jazz

Štítky jazz, hudba, grammy, K3

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.