čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Olomoucký soud otevírá případ Vidkun, jednu z největších korupčních kauz

Olomoucký krajský soud dnes otevře korupční kauzu Vidkun, ve které figurují policisté, podnikatelé i veřejní činitelé. Před soudem kvůli ní stane bývalý hejtman za ČSSD Jiří Rozbořil, obžalovaný z podplácení, někdejší šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj a bývalý krajský policejní náměstek Karel Kadlec, obžalovaný ze zneužití pravomocí a přijetí úplatku. Olomoucký podnikatel Ivan Kyselý je obžalovaný z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby.

Případ potrvá až do května. Soudce Martin Lýsek nařídil celkem jednadvacet jednání. Po přečtení obžaloby se během tohoto týdne dostanou ke slovu obžalovaní, svědci přijdou na řadu až po nich. Podle soudne žalobce navrhl vyslechnout osmadvacet svědků. 

Kadlec podle usnesení o zahájení stíhání podnikateli Kyselému dlouhodobě poskytoval informace z devíti trestních řízení. Šlo o případy olomouckého akvaparku, HC Olomouc, závodiště Lazce nebo kauzu Tesco SW, jež měly zůstat utajeny. Kadlec tvrdil, že se ničeho protiprávního nedopustil. Hájil se tím, že šlo o operativní činnost, kdy naopak získával informace. Jeho tvrzení odmítl krajský soud, když rozhodoval o Kadlecově žalobě proti propuštění z policie. Bývalý olomoucký hejtman z let 2012 až 2016 Jiří Rozbořil se podle policistů snažil ovlivnit vyšetřování týkající se výstavby jezdeckého areálu. Rozbořil, který stejně jako ostatní obvinění tvrzení obžaloby odmítají, přišel kvůli kauze o svou politickou kariéru.

Případ odstartovala policejní razie v řijnu 2015. Při ní byli zatčeni oba tehdejší policisté i podnikatel Ivan Kyselý.

Autoři , | Foto pixabay.com

Štítky soud, správa, policie, korupce, Olomouc, Vidkun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.