čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Kolektivní vyjednání v Mora Moravia skončilo dohodou mezi odbory a vedením

Několik měsíců trvající jednání o kolektivní smlouvě ve firmě Mora Moravia na letošní rok bylo včera po dopolední schůzce odborářů s vedením podniku ukončeno. Vedení Mora Moravia tvrdí, že se s odboráři na podobě kolektivní smlouvy dohodlo, podrobnosti zatím nezveřejnilo. Odbory budou výsledky jednání komentovat ve středu. Několik stovek zaměstnanců tohoto předního tuzemského výrobce varné techniky v pondělí na protestním mítinku v areálu podniku podpořilo požadavek odborů na sedmiprocentní zvýšení mezd.

„Na jednání došlo k dohodě a byly vyjednány podmínky kolektivní smlouvy pro rok 2020," řekl jednatel Mora Moravia Vítězslav Růžička. Předsedkyně základní organizace OS Kovo Mariánské Údolí Dana Stiborová pouze potvrdila, že kolektivní vyjednávání bylo ukončeno. „Ve středu budeme připravovat prohlášení," uvedla bez dalších podrobností

Odboráři manifestační mítink v pondělí podle Stiborové svolali poté, co dosavadních sedm kol kolektivních vyjednávání skončilo bez výsledku. Petici na podporu čtyřčlenného vyjednávací týmu odboráři spustili v úterý 11. února a podepsalo ji 480 ze zhruba šesti set kmenových zaměstnanců podniku. „To jasně ukazuje, že náš požadavek, kterým je navýšení mzdových nákladů o sedm procent, má spontánní podporu většiny zaměstnanců," řekla v pondělí Stiborová.

Odbory své požadavky podle Stiborové opřely o finanční analýzu podniku za období 2015 až 2018, kterou si nechaly zpracovat. Komunikaci mezi odboráři a managementem Mora Moravia podle Stiborové v předchozích měsících komplikovalo to, že firma má centrálu ve Velenje ve Slovinsku. Dnešního jednání s odboráři se měli zúčastnit i zástupci centrály.

Tržby společnosti Mora Moravia v roce 2018 díky rekordní výrobě sporáků pokořily dvoumiliardovou hranici. Zatímco v roce 2017 se zvýšily o čtyři procenta na 1,685 miliardy korun, předloni vzrostly o čtvrtinu na 2,1 miliardy korun. Podnik Mora Moravia v roce 2018 zároveň zvýšil čistý zisk na 20,5 milionu korun z 16,4 milionu korun v roce 2017.

Odbyt pro společnost Mora Moravia zajišťuje slovinská skupina Gorenje, která firmu z Hluboček od roku 2005 ovládá. Novým vlastníkem skupiny Gorenje je čínská společnost Hisense.

Autoři | Foto Jakub Wittka

Štítky ČR, Slovinsko, Čína, stroje, odbory, mzdy, Mora Moravia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.