úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Moravské divadlo uvede inscenaci operety Cornevillské zvonky

Moravské divadlo Olomouc uvede tento pátek v premiéře jedno z nejvýznamnějších děl francouzské klasické operety, Cornevillské zvonky. Na jeviště se příběh o šlechtici, který se vrací z exilu na rodný zámek, vrátí přesně po sto letech. Operetu Roberta Planquetta připravuje režisér Lubor Cukr, autorem hudebního nastudování je Tomáš Hanák.

Titul byl zasazen do dramaturgie souboru v souvislosti s letošním stoletým výročím divadla. „Uvedením titulu Cornevillské zvonky zahajujeme sérií akcí a titulů k oslavám sta let českého divadla v Olomouci. Z mého pohledu se jedná o titul, který divákům nabídne exkurzi do dob dávno minulých a v novém hávu jim přinese operetu, která je lákadlem i pro opravdové fajnšmekry tohoto žánru, jelikož se v České republice neuvádí příliš často," uvedl ředitel divadla David Gerneš.

Pro režiséra Cukra, tvůrce převážně operních inscenací, jde o první setkání s operetou. „Když jsem byl osloven s nabídkou nastudovat tento titul v Olomouci, začal jsem zkoumat historické období, kdy v mojí milované Francii vznikal. I když Cornevillské zvonky nejsou operetou, ale spíše zástupcem opera-comique, tuto nabídku jsem kvitoval, a začal jsem se těšit na své první setkání s tímto žánrem," uvedl režisér. Podle dramaturga Patricka Fridrichovského je z hudby dodnes cítit prchavé kouzlo zlatého věku pařížské operety.

Tvůrčí tým vytvořil pro inscenaci nový překlad libreta, podle režiséra bude děj pro diváka přehlednější a srozumitelnější. Uchován by měl být i původní humor, který je mnohem jemnější. Upravena byla i velká část hudebních čísel a několik nových písňových textů. "Chtěli jsme se co nejvíce přiblížit podobě, či lépe řečeno duši celého příběhu, jak byl autory napsán v sedmdesátých letech 19. století. Věříme, že milovníci operety tuto snahu ocení. Jde nám především o jakýsi návrat k francouzskému originálu, byť v současném pojetí," zdůraznil Fridrichovský.

V roli Henriho, markýze z Cornevillu se představí Martin Štolba nebo Milan Vlček. Schovanku Serpolettu ztvární nová posila souboru opery a operety Barbora Řeřichová v alternaci s Lucií Kordovou. Jako rybář Jean Grenicheux se představí Jakub Rousek. V dalších rolích se objeví Lucie Skácelíková s hostující Denisou Bílou, Jiří Přibyl, Petr Martínek či David Szendiuch. Scénu a hravé rokokové kostýmy navrhl David Janošek, který v této sezoně již spolupracoval na přípravě inscenací Mamzelle Nitouche a Dům Bernardy Alby.

Tisková zpráva

Štítky divadlo, Olomouc, opereta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.