neděle 19. května 2024 Ivo

FOTO: V olomoucké zoo vážili mládě oryxe, už má jednadvacet kilo

Samice antilopy oryx tradičně rodí mláďata v zimě. Stejně tomu tak bylo i letos v olomoucké zoo, ve které se letos narodilo šest mláďat. Před vypuštěním se mláďata jednou denně krmí vitamíny a ošetřovatelé je také pravidelně váží. Dnešní vážení už bylo pro mláďata zároveň posledním. „Mláďata už nebudou při dalším vážení klidně ležet, takže bude úkon nemožný,” řekla mluvčí Zoologické zahrady Olomouc.

Mláďata budou už brzy vypuštěná do přírody. „Vypouštění oryxů v olomoucké zahradě je závislé na počasí. Většinou k němu dochází až v květnu. Souvisí s tím i březost samic a následné datum porodů. Čím dříve vypustíme oryxe ze zimoviště, tím dříve samice venku zabřeznou a narodí se jim na zimovišti mláďata,” vysvětlila zooložko Libuše Veselá.

Olomoucká zoo chová oryxe od roku 1973 a řadí se mezi nejúspěšnější chovatele tohoto druhu antilopy v Evropě. Za těchto sedmačtyřicet let proběhlo 327 porodů. Mláďata se rodí po osmi a půl měsíční březosti samic. Vypouštění do venkovního výběhu doprovází ritualizované souboje, kterými se ve stádu vytvoří přísná hierarchie. Jednotlivá zvířata si od sebe udržují odstup. Ten poruší jen v případě souboje, páření nebo ve vztahu matky s mládětem. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky foto, oryx, antilopa, mládě, zoo, Olomouc, Svatý Kopeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.