pondělí 29. dubna 2024 Robert

K výslechu v kauze Vidkun byl předvolán bývalý šéf olomoucké GIBS

Svědeckou výpovědí bývalého šéfa olomoucké Generální inspekce Bezpečnostních sborů (GIBS) otevřel dnes olomoucký krajský soud jednání v korupční kauze Vidkun. Bývalý šéf olomoucké GIBS Tomáš Uličný byl jedním z odposlouchávaných v případu, v říjnu 2015 byl zadržen. Obviněn není. Kauzu postavenou na vynášení a ovlivňování trestních spisů označil za snahu o sesazení policejního prezidenta a výměnu personálu ve vysokých pozicích GIBS. K soudu přišel i obžalovaný podnikatel Ivan Kyselý. Kvůli zdraví se omluvil z dalších jednání.

Uličný u soudu popřel, že by komukoliv předával spisy či někoho instruoval, jak má ovlivnit trestní stíhání. „Šlo o sesazení policejního prezidenta a výměnu personálu ve vysokých pozicích GIBSu. Brali mě jako podezřelého a chtěli mi uškodit," uvedl dnes u soudu Uličný. Podotkl, že byl odposloucháván a sledován od července 2014; 13. října při policejní razii v kauze Vidkun byl zadržen.

Uličný připustil kontakty s obžalovaným bývalým krajským policejním náměstkem Karlem Kadlecem. „Vídali jsme se velmi často, chodili jsme na kafe, jednou týdně. Věděl jsem, že Kyselý s Kadlecem jsou kamarádi. Kadlec se chlubil, že s ním chodí na tenis, věděla to půlka města, on se s tím netajil. Všichni věděli, že je společensky aktivní. Já společensky aktivní nebyl. Neměl jsem žádné poznatky, že by se choval nestandardně a protiprávně. Říkal jsem mu, aby brzdil a byl opatrný a nedával všanc své dobré jméno," podotkl Uličný.

U soudu uvedl, že věděl dopředu, že se něco chystá. Dozvěděl se to od Kadlece, který jej prý v roce 2015 varoval. „Kadlec mi řekl, že je něco špatně, že se chystá nějaká past. Varoval mě, že ÚOOZ se mě chystá trestně stíhat," podotkl Uličný. Domovní prohlídka u něj prý byla pod záminkou, že umožnil Kyselému seznámit se spisy vedeným na GIBS, což popřel.

Olomoucká GIBS Kadlece kvůli úzkým vazbám s vlivným podnikatelem Kyselým, blízkým přítelem bývalého ministra vnitra a olomouckého poslance Ivana Langera (ODS), vyšetřovala v roce 2012. Podle informací ČTK tehdy prošetřovala, zda se vazby promítají i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. Inspekce dospěla k závěru, že nebyly zjištěny skutečnosti, které by nasvědčovaly podezření ze spáchání trestného činu. Uličný dnes u soudu řekl, že věc nevyšetřoval ani neprozradil. Kadlec prý za ním přišel už s tím, že o tom ví.

Svědků je k soudu voláno přes tři desítky. Vypovídat by měl i bývalý šéf olomoucké krajské policie Libor Krejčiřík, který skončil ve funkci v listopadu 2015 právě v souvislosti s kauzou Vidkun, žalobce navrhl také bývalého ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milana Pospíška. Ten rezignoval po vypuknutí olomoucké kauzy o měsíc dřív téhož roku. V úterý by měl vypovídat exministr vnitra za ODS Langer, u kterého policie také zasahovala.

V kauze Vidkun, která postihuje podle žalobce ovlivňováni devíti trestních kauz, je obžalovaný z podplácení bývalý hejtman Jiří Rozbořil, někdejší šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj a bývalý krajský policejní náměstek Karel Kadlec čelí obžalobě ze zneužití pravomocí. Kadlec je navíc obžalovaný z přijetí úplatku. Olomoucký podnikatel Ivan Kyselý je obžalovaný z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky krajský, soud, policie, korupce, Vidkun, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.