neděle 19. května 2024 Ivo

Koronavirus se může šířit i v hypermarketech. V jednu chvíli tam může být až několik tisíc osob

Předseda obchodního družstva CBA Roman Mazák míní, že stát by měl kvůli riziku šíření nového typu koronaviru zvážit uzavření velkých obchodních center a hypermarketů, ve kterých se v jednom okamžiku shlukují až tisíce lidí. Velké obchody s jídlem by ale podle něj měly zůstat otevřené. Družstvo CBA v Česku sdružuje více než tisíc menších prodejen, hlavně v menších městech a obcích.

„Riziko dalšího šíření nákazy v nich (obchodních centrech a hypermarketech) je totiž oproti různým akcím několikanásobně vyšší. Vhodnou alternativu představují v tomto směru menší prodejny, ve kterých je riziko nákazy výrazně nižší," míní Mazák.

Velká koncentrace lidí podle Mazáka nahrává šíření nákazy novým koronavirem. „Světová zdravotnická organizace doporučuje vyhýbat se místům s větší koncentrací osob. Z našich odhadů přitom vyplývá, že velkým obchodním řetězcem či nákupním centrem může projít denně až 20.000 lidí. V jednu chvíli může být uvnitř až několik tisíc osob, a to v relativně malém a klimatizovaném prostoru," uvedl Mazák.

Podle nějby měla být uzavřena nákupní centra, která nabízejí převážně spotřební zboží, oblečení, hračky či elektroniku, nikoliv potraviny. "Dále také obrovské hypermarkety, do kterých lidé dojíždí z desítky až stovky kilometrů vzdálených domovů. Toto jsou nejrizikovější lokality a toto by v tomto okamžiku bylo plně dostačující," řekl Mazák. Tuzemský trh by podle něj stačily zásobit potravinami supermarkety a menší prodejny.

Vláda by podle Mazáka měla zajistit, aby byly jako první zásobovány zbožím lokální prodejny a byl zajištěn jejich bezproblémový chod. "Protože v případě uzavření hranic se k nám už žádné zboží nedostane a zahraniční řetězce z většiny závislé na dodávkách z mateřských zemí budou bez zboží. Okolní státy pak budou chránit samy sebe, nebudou posílat své zboží do ostatních států, primárně se budou snažit zabezpečit své občany," řekl Mazák.

Stát by měl zároveň připravit krizový plán zásobování obyvatelstva základními potravinami, aby je bylo možné i v případě nouzové situace způsobené rychlým šířením koronaviru dál nakupovat. "Nyní nejsme připraveni na extrémní stav. Nemáme scénáře, nevíme, jak bychom postupovali, o které komodity by se jednalo a jak by probíhalo zásobování," uvedl Mazák.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, trh, zdraví, koronavirus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.