neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

AKTUALIZOVÁNO: Na Olomoucku je uzavřeno 21 obcí včetně Litovle a Uničova

, aktualizováno 16. března 2020, 8:12

Hygienici dnes časně ráno uzavřeli 21 obcí na Olomoucku včetně měst Uničov a Litovel. Snaží se zabránit dalšímu šíření koronaviru. Lidé nemohou tato dvě města a obce s celkem 24.000 obyvateli opustit, zakázán je vstup.

Hygienici dnes časně ráno uzavřeli 21 obcí na Olomoucku včetně Uničova a Litovle, aby tam zabránili dalšímu šíření koronaviru. Lidé nemohou území těchto měst a a obcí opustit a zakazuje se i pohyb mimo místo jejich trvalého pobytu a to minimálně na dobu 14 dnů, vyplývá z nařízení hygieniků. Opatření se týká i dopravy, na dálnici D35 jsou od dnešního rána uzavřeny sjezdy a nájezdy 248 a 253 na dálnici u Litovle, uvedlo Národní dopravní informační centrum ŘSD. Na Litovelsku a Uničovsku bylo v neděli večer evidováno 25 případů koronaviru, v celém Olomouckém kraji jich bylo 32.

Nařízení mimořádného opatření při epidemii se podle hygieniků týká také obyvatel obcí Červenka, Chořelice, Chudobín, Myslechovice, Nasobůrky, Nová Ves u Litovle, Rozvadovice, Savín, Tři Dvory u Litovle, Unčovice, Víska u Litovle, Benkov u Střelic, Brníčko, Dětřichov, Dolní Sukolom, Horní Sukolom, Nová Dědina u Uničova, Renoty a Střelice u Litovle.

Hygienici své nařízení odůvodňují nepříznivým vývojem epidemiologické situace této oblasti; opatření je podle nich jedním z důležitých předpokladů zamezit šíření onemocnění. „Vzhledem k výraznému rozšíření tohoto onemocnění na výše uvedených katastrálních územích hrozí závažné rozšíření nákazy z ohniska, proto je nezbytné zakázat pohyb fyzických osob v rámci těchto katastrálních území, jakékoliv cestování, přemisťování se a shromažďování z místa na místo v rámci území těchto postižených obcí," stojí v nařízení hygieniků. Platit bude do doby, než krajská hygienická stanice provede epidemiologické šetření a rozhodne o karanténě.

„Lidé s trvalým pobytem v Uničově nemohou město opustit. Byl rovněž vydán zákaz pohybu po samotném Uničově s výjimkou cest do práce, na nákup základních potřeb, k lékaři či veterináři. Dále lidé smějí své bydliště opustit z důvodu zajištění péče nebo doprovodu pro své příbuzné a blízké, případně k vyřízení úředních záležitostí," uvedl na webu Uničova starosta Radek Vincour.

Zaměstnanci pracující v uničovských podnicích a vracející se do svého bydliště mimo Uničov z nočních směn budou na kontrolních stanovištích zaregistrováni a bude jim nařízena dvoutýdenní karanténa v místě bydliště. „Obchody s potravinami, drogerie, lékárny, prodejny krmiv pro zvířata nebo čerpací stanice zůstávají otevřeny," dodal Vincour.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, zdraví, koronavirus, Olomoucko, litovel, uničov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.