pondělí 13. května 2024 Servác

Domovy seniorů nezastaví ani zákaz návštěv. Své klienty spojují s rodinami online

Mobilní telefony, komunikační aplikace i volání prostřednictvím skypu se staly pojítkem mezi stovkami seniorů v domovech v Olomouckém kraji a jejich rodinami. Bez přímého kontaktu jsou se svými nejbližšími kvůli opatřením v boji s koronavirem už třetí týden. Někteří senioři přiznávají, že se naučili kvůli pandemii ovládat řadu informačních technologií včetně sociálních sítí. Podle zaměstnanců těchto zařízení situaci v izolaci zatím zvládají, otázkou však je, jak dlouho opatření potrvají.

„Abych řekla pravdu, já se nenudím. Naučila jsem se tady všechno od mobilu až po internet. Chodím na messenger, na viber, na facebook. Jak mně nikdo nikdy tak moc nevolal, teď mi pořád všichni volají a píšou a kolikrát nemám ani čas odpovídat," řekla s úsměvem jednasedmdesátiletá Marie Mikelová z penzionu pro seniory v olomouckých Chválkovicích.

V centru pro seniory v olomoucké části Slavonín zakoupili dva notebooky, senioři se tak mohou s rodinami vidět prostřednictvím skypu. „Využíváme moderní technologie, abychom je mohli propojit. Koupili jsme kvůli tomu dva notebooky, kdo k nim nemůže přijít, přineseme jim je na pokoj. Klienti se tak mohou spojit s rodinou, zavolají si, vidí se navzájem," řekl ředitel SeneCura SeniorCentra Olomouc Vítězslav Rychlý.

V Pavlovicích u Přerova jsou hlavními pojítky mobilní telefony. „Senioři se nás doptávají, jak se mají jejich blízcí. Spousta z nich má svůj mobilní telefon a jsou s nimi v kontaktu. Donášíme je přímo k postelím, aby si s rodinami mohli promluvit. Zatím to zvládají," řekla  ředitelka domova Eva Machová a podotkla, že klientům nakupují i potraviny, které mají rádi.

Zaměstnanci chválkovického domova se rozhodli využít i projektu Maltézské pomoci s názvem Dobrovolníci po telefonu. „Vytipováváme vhodné seniory, kteří jsou sami nebo jim chybějí sociální kontakty. V pravidelných intervalech jim budou tito dobrovolníci volat," řekl vedoucí sociálního úseku Lubomír Vraj. Ostatním seniorům pomáhají zaměstnanci s obsluhou mobilních telefonů. Přiznává však, že kromě přetnutých vazeb s rodinou seniorům ztížilo situaci i nové nařízení, podle nějž se mohou lidé pohybovat po veřejných prostorech maximálně po dvou. Týká se to i vnitřní zahrady v areálu. Seniorům tak chybí i kontakt se spolubydlícími. „To chybí, jeden se bojí druhého. Já mám také chronické dýchací problémy, je to obava," podotkla Marie Mikelová z Chválkovic.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, koronavirus, senioři, komunikace, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.