sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Od středy dochází v Olomouci ke změně jízdného. Základní jízdné se zdraží, zlevní naopak celoroční jízdné

Cestující v zóně 71 Olomouc budou od 1. dubna 2020 cestovat jinak. Rada města schválila úpravu tarifu cen jízdného. Celoroční jízdenka bude v olomoucké MHD o 250 korun levnější.

Cílem změn je motivace k nákupu časových jízdenek. Základní jednotlivé jízdné se totiž po devíti letech zvedne ze současných 14 na 18 korun. Cena SMS jízdenky zůstane stejná a cena za celoroční jízdné se sníží ze současných 3 200 na 2 950 korun. Snížená cena roční jízdenky při nákupu platí od 1. dubna 2020.

Jde o kroky, které směřují k postupné modernizaci Dopravního podniku města Olomouce,“ komentoval změny předseda dozorčí rady Dopravního podniku města Olomouce Josef Kaštil. Úprava jízdného v zóně 71 Olomouc předchází zároveň připravované druhé etapě moderního odbavování cestujících. „Dozorčí rada dopravního podniku už schválila také zadávací dokumentaci na elektronický odbavovací systém v autobusech a tramvajích,“ doplnil Kaštil.

Úprava tarifu srovnává od 1. dubna 2020 cenu platby papírovou jízdenkou a úhradu jízdného prostřednictvím platby SMS. Obě přijdou na 18 korun. Naopak doplňkový prodej jízdenek u řidiče se prodraží. „Důvodem je motivace k preferenci nákupu prostřednictvím jízdenky SMS nebo nákupu v automatech a předprodeji. Ovlivňuje to plynulost dopravy a rychlost odbavení cestujících,“ objasnil předseda představenstva Dopravního podniku města Olomouce Jaromír Machálek. Doplňkový prodej jízdenek u řidiče se změní ze stávajících 20/10 na 30/15 Kč. 

Ceny časových jízdenek pro zónu 71 s jednodenní, týdenní, měsíční, čtvrtletní a desetiměsíční platností zůstávají zachovány.

Rozsah poskytovaných slev na jízdném, případně rozsah bezplatné přepravy, v zóně 71 se od 1. dubna 2020 rovněž nemění.

Úprava jízdného v zóně 71 Olomouc se dotýká území města Olomouce a obcí Bukovany, Bystrovany, Horka nad Moravou, Samotišky, Skrbeň a Křelov – Břuchotín.

Základní jednotlivé jízdné se zvyšovalo naposledy v roce 2011 z 12 korun na 14 korun.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky tramvaj, Olomouc, jízdné, zdražení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.