neděle 19. května 2024 Ivo

Ve fakultní nemocnici budou otcové moci k porodu a bondingu. Určitá omezení přetrvávají

Fakultní nemocnice Olomouc díky příznivému vývoji epidemie koronaviru povolila účast otců zatím pouze po dobu vlastního porodu a při takzvaném bondingu, díky kterému se ihned po porodu vytváří vazba mezi novorozencem a rodiči. To dnes řekl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Ministerstvo zdravotnictví ode dneška opět povolilo přítomnost otce či jiné další osoby u porodu. Účast třetí osoby u porodu byla zakázána kvůli šíření koronaviru zhruba od poloviny března. Ministerstvo ale stanovilo nová pravidla. Porod musí probíhat v samostatném porodním pokoji nebo boxu s vlastním sociálním zařízením.

FN Olomouc kvůli tomu zatím nemůže zajistit přítomnost otců po celou dobu porodu. „Nelze totiž využít samostatného sociálního zařízení, což byla jedna z podmínek v ministerském nařízení," uvedl Fritscher.

Doprovod otce je proto ve FN Olomouc nyní možný po dobu vlastního porodu a po dobu bondingu, avšak bez využití sociálního zařízení. „Po domluvě s porodní asistentkou maminka otci ve vhodný čas zavolá a ten bude moci být s maminkou na porodním boxu. Bonding lze provádět i po porodu císařským řezem na novorozeneckém oddělení," podotkl Fritscher.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu oznámil, za jakých podmínek bude přítomnost u porodu povolena. „Shodli jsme se s odborníky, že je to za stávající situace a při dodržení určitých opatření možné. Otec musí mít roušku, teplotu nižší než 37 stupňů Celsia a porod proběhne v samostatném pokoji," uvedl.

V Olomouckém kraji je dnes ráno 598 potvrzených případů nákazy covid-19, což je o čtyři více než ve středu večer. Zůstává osm obětí nového typu koronaviru.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky porod, nemocnice, koronavirus, děti, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.