neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Olomoucká zoo by mohla otevřít koncem května

Na úterním mimořádném zasedání vláda naplánovala postupné uvolňování nynějších opatření. Kromě postupného otevírání škol a obchodů rozhodovala také o zoologických zahradách, které budou moci otevřít ve dvou vlnách. Návštěvníci by se tak mohli podívat do olomoucké zoo na Svatém Kopečku koncem května.

Zoo pravděpodobně otevře areál postupně ve dvou fázích. V první fázi, která by mohla být 25. května, se plánuje otevření venkovního areálu. Druhá fáze, by měla nastat o dva týdny později, tedy 8. června a zpřístupnit by se měly také pavilony. 

Termíny stanovené vládou závisí na vývoji situace a šíření nákazy. Ředitel zoo Radomír Habáň však nařízení vlády respektuje a věří, že vývoj bude pokračovat správným směrem. „Nařízení vlády samozřejmě plně respektujeme a těší nás, že vidíme konkrétnější termíny otevření zahrady, byť zatím v dálce. Každý den uzavření zahrady pro nás představuje nemalé finanční ztráty, ale jistě je přednější bezpečí a zdraví lidí. Je lépe býti raději více připraven, než situaci podcenit. Zvláště v tomto případě.“ řekl Habáň.

Podle mluvčí zoo Ivety Gronské představuje každý den, kdy je zoo zavřená, značné finanční ztráty. Příjmy jsou z poloviny závislé na vstupném a výnosu gastro provozu. Druhou polovinu tvoří dotace od zřizovatele, kterým je město Olomouc. Na těch je momentálně závislá. Zásadní návštěvnost tvoří především jaro, kdy se zahajuje sezóna a Velikonoce. Finanční ztráty z jarních měsíců tak mají za následek omezení všech investičních akcí a oprav, aby bylo možné pokrytí základních výdajů jako jsou mzdy pro zaměstnance, krmivo pro zvířata a energie. Finanční ztráta je už více než 2 miliony korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, Olomouc, sezóna, otevření, koronavirus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.