neděle 19. května 2024 Ivo

V Litovli budou plošně testovat na koronavirus. Už nyní je o testování značný zájem

Značný zájem už nyní mají obyvatelé Litovle o chystané plošné testování na nákazu novým typem koronaviru, kvůli které bylo město v březnu spolu s nedalekým Uničovem a okolními obcemi na dva týdny izolováno od okolního světa.

Testování obyvatel Litovle, Uničova a Olomouce začne v pátek. Odborníci by ze získaných údajů měli zjistit, jak moc je populace novým koronavirem způsobujícím onemocnění covid-19 zasažena.

Starosta Litovle Viktor Kohout včera řekl, že ve městě by mělo být testováno 1250 až 1500 lidí. „Musím říct, že zájem je zatím docela velký. Mám už hodně telefonátů. Spousta lidí je nervózních, protože byli třeba v kontaktu a chtěli by se otestovat,“ uvedl Kohout. Plánovanému plošnému testování podle něj pomohla včerejší tisková konference ministerstva zdravotnictví. „Bylo krásně vysvětleno, jaký účel to bude mít a jaký význam bude mít analýza, která by mohla pomoci zmírnit nařízená opatření. Nebo také naopak,“ podotkl.

Testovat se bude na parkovišti v Příčné ulici v okrajové části města. Místo včera obhlédli zástupci armády i odborníci, kteří plošné testování organizují, a s výběrem lokality souhlasili. „Projednali jsme i veškeré technické záležitosti, které se týkají zázemí pro personál včetně sprchování a občerstvení,“ řekl Kohout.

Odběrové místo v Litovli bude tvořit několik stanů. Hlavní stan bude mít pět místností pro odběry a administrativní část. Vybudováno bude i zázemí pro lidi, kteří budou čekat na výsledky testů krve odebrané ze žíly. „Budou tam i dva autobusy, které budou sloužit jako ubytování pro vojáky,“ dodal starosta.

Pracovníci technických služeb plochu určenou pro odběrové místo obeženou zábranami. „Parkoviště budeme od středy blokovat, aby ve čtvrtek ráno mohla najet technika s jeřábem a mohlo být odběrné místo postaveno,“ řekl starosta. Podle něj je nutné ještě vyřešit systém, jak budou zájemci o testování v pátek odbaveni, aby se před stany netvořily dlouhé fronty.

V Litovli je podle Kohouta i tři týdny po skončení karantény cítit jistá nervozita mezi obyvateli, kteří v březnu nemohli město kvůli rychle rostoucímu počtu nákaz opustit. V dubnu se situace stabilizovala a počet nových případů onemocnění covid-19 se už zvyšuje mírně.

Autoři | Foto HZC

Štítky ČR, koronavirus, věda, správa, testování, Litovel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.