neděle 19. května 2024 Ivo

V Olomouci čekala na plošné testování stovka lidí, někteří ani nebyli zaregistrovaní. Ti měli vesměs smůlu

Zhruba stovka lidí obklopila dnes ráno odběrová místa v Olomouci, kde se mohou ode dneška lidé zapojit do testovací studie v souvislosti s onemocněním covid-19. Řada z nich zde čekala už hodinu před otevřením. Přišli i lidé, kteří se neregistrovali do rezervačního systému, podle armády se však na ně dnes nedostane. Mimo rezervaci zdravotníci otestují jen seniory, řekla jedna z armádních koordinátorek Lenka Irhovská.

Zdravotníci na dvou odběrových místech v Olomouci jsou schopni za 15 minut otestovat deset lidí, za hodinu by jich tak mělo být 40. "Budeme tady od 08:00 do 18:00, během dne bychom tady měli otestovat 400 lidí," uvedla kapitánka Irhovská.

Už půl hodiny před otevřením dosahovala fronta několik desítek metrů, lidé v ní diskutovali především o důvodech o tom, kdo je registrován a kdo ne, místy se vášnivě přeli i o místa v řadě.

V Olomouckém kraji, kde se testování spustilo dnes, se jako na jediném místě v zemi mohli lidé dopředu zaregistrovat do rezervačního formuláře. V Olomouci se zaplnilo 4000 míst za dvě hodiny, místa byla vzápětí plná i v Litovli a v Uničově. Řada lidí přesto přijela i bez registrace. "Jsem naštvaná, o žádné registraci jsem nevěděla. Přijeli jsme s tátou sto kilometrů. Mluvili jen o tom, že ráno vezmou přednostně důchodce," řekla dnes pro ČTK žena středního věku.

Podle armády se na neregistrované zájemce dnes nedostane, výjimkou budou ale senioři. "Přednostně budou dovnitř brány osoby, které jsou registrované. Pokud se udělá místo, budou se brát lidé nad 60 let. Kdo má 60 a méně a není v tuto dobu registrován, bohužel. Bude tady chodit státní policie a posílat je pryč, aby se zde netvořily fronty nebo aby lidé zbytečně nečekali," uvedla Lenka Irhovská.

Armáda bude vzorky lidem na místě odebírat následující celý týden, podle Irhovské by příští dny již neměly být tak hektické. "Doporučuji neregistrovaným sem přijít tak čtvrtý den, předpokládám, že by měl mít šanci se sem dostat," doplnila.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký kraj, plošné, testování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.