pondělí 29. dubna 2024 Robert

FOTO/VIDEO: Olomouc má za sebou první den plošného testování, takto to dnes vypadalo u Globusu

Převážně s negativním výsledkem na covid-19 odcházejí zatím z odběrových stanů v Olomouci, Litovli i Uničově lidé, kteří se jako dobrovolníci ode dneška zapojili do testovací studie sledující promořenost populace. Podle ředitele Ústavu molekulární a translační medicíny Mariána Hajdúcha se zatím protilátky u testovaných podle prvotních výsledků neobjevily. Právě vědci by ale uvítali, kdyby procento lidí, kteří bez příznaků onemocnění prodělali a mají už vytvořené protilátky, bylo podstatně vyšší. Takto to dnes vypadalo u testovacích stanů u olomouckého Globusu.

Lidé se v Olomouckém kraji testují na třech místech současně, odborníci tak v přepočtu na kraj odebírají nejvíce vzorků v České republice, celkem by to mělo být až 7000 odběrů. Negativní výsledek měl dnes i samotný ředitel ústavu, ale i hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, starostové Litovle i Červenky, ředitel fakultní nemocnice Roman Havlík i šéfka krajské hygieny Lenka Pešáková, kteří se nechali otestovat v Litovli. "Toto ráno, co jsem zaznamenal, byli všichni negativní," doplnil Hajdúch.

Vzorky krve se budou poté zpracovávat na oddělení klinické biochemie Fakultní nemocnice v Olomouci na sérum, které se zmrazí. "Zhruba v horizontu několika týdnů se k tomu materiálu znovu vrátíme, jakmile bude rozhodnuto o definitivních soupravách, které jsou vhodné a dostatečně citlivé pro analýzu protilátek laboratorními metodami, jež jsou kvantitativní a mnohem přesnější. Poté to znovu rozjedeme," dodal Hajdúch.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.