pondělí 29. dubna 2024 Robert

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Olomouckém kraji zůstává na 676

Počet potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru v Olomouckém kraji zůstává na čísle 676, od pátečního večera tak nepřibyl ani jeden pozitivní. Podle údajů ministerstva zdravotnictví, které zahrnují všechny nakažené s trvalým bydlištěm v kraji, zůstává v regionu 13 lidí, kteří s touto nemocí zemřeli. Kraj je již týden zapojen do projektu chytré karantény, lidé se navíc mohou zapojit do testovací studie.

Chytrá karanténa, jejímž cílem je vyhledávat prostřednictvím tzv. vzpomínkových map potenciální nakažené, se v kraji naplno rozjela od pondělka. Podle ředitelky olomoucké krajské hygienické stanice Lenky Pešákové přišla v době, kdy již měli epidemiologové vlastní systém. Vytvořili si jej v době, kdy čelili explozivními nárůstu počtu onemocnění v oblasti Litovle a Uničova. "My jsme si od začátku museli vytvořit vlastní systém, který nám urychlí naši práci, abychom se dostali k pozitivnímu pacientovi co nejdříve, abychom natrasovali jeho kontakty do druhého dne," řekla ředitelka Pešáková.

Vlastní systém krajských hygieniků dokáže dnes generovat počty pozitivních případů rozdělených na okresy, generovat a plánovat odběry na jednotlivá odběrová místa v kraji i generovat všechny možné navazující dokumenty. "Chytrá karanténa je projekt, který se stále vyvíjí. V našem kraji jsme ve stavu, kdy máme zaučené studenty mediky z armády, máme zaučené epidemiology, vyškolení jsou zejména v Olomouci. Dnes jsou studenti na územních pracovištích našeho kraje a snažíme se navázat strukturu chytré karantény na práci epidemiologa," doplnila Pešáková. "Jsme rádi, že je to v době, kdy není velký počet pozitivních případů, každá nová věc se musí nastavit, není možné ze dne na den přejít na nový systém," dodala.

V Olomouckém kraji se mohou dobrovolníci již druhým dnem zapojit do studie, která má zjistit úroveň kolektivní imunity v české populaci vůči onemocnění způsobené covid-19. V kraji má testování podstoupit dohromady 6500 lidí. Zhruba 4000 z nich projde testem na zjištění protilátek na dvou odběrových místech v Olomouci, dalších 2500 lidí v Uničově a v Litovli.

V přepočtu na 100.000 obyvatel Olomouckému kraji patří s počtem 107 případů stále druhá pozice za Prahou, v níž na 100.000 obyvatel připadá 123 nakažených. V celé zemi je od začátku epidemie 7273 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru.

Autoři | Foto

Štítky koronavirus, Olomoucký kraj, plošné, testování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.