úterý 7. května 2024 Stanislav

V Olomouci se za první dva dny otestoval dvojnásobek zájemců, než jich bylo přihlášeno přes systém

V Olomouci se za první dva dny zapojil do studie kolektivní imunity proti covid-19 dvojnásobek zájemců, než bylo přihlášeno do rezervačního systému. Zdravotníci původně očekávali, že denní kapacita bude 400 míst, za dva dny však vyšetřili již 1655 lidí z celkové kapacity 4000 zájemců, vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Také v Litovli a Uničově se otestovalo podstatně více lidí, než byl přihlášeno. O testování je zatím největší zájem mezi dobrovolníky z řad střední generace.

Podle starosty Litovle Viktora Kohouta je testování naprosto bezproblémové, lidé jsou disciplinovaní. Ve městě se původně počítalo s kapacitou 200 lidí denně; v pátek jich přišlo přes 300 a dnes bylo otestováno 280 zájemců. "Kromě registrovaných je vítána skupina od 18 do 39 let a poté od 60 let a více. Pokud by chtěli přijít a byli by nejlépe z této lokality, rádi je přijmou i bez této rezervace," řekl starosta Kohout. V Litovli bylo dosud podle ÚZIS otestováno 589 zájemců, kapacita je volná ještě pro 661 zájemců. Téměř shodná situace je i v Uničově.

V Olomouci dnes podle ÚZIS prošlo testem 786 lidí, v pátek jich bylo 869. Olomouc, kde jsou dvě odběrová místa, má kapacitu 4000 míst, zbývá tedy ještě vyšetřit 2345 zájemců. Nejvíce zde zatím prošli dosud testem lidé ve věkové kategorii 40 až 59 let, těch bylo 652. Zjistit si výsledek testu přišlo také 569 seniorů a 434 zájemců od 18 do 39 let; právě v této věkové kategorii je zatím nejvíce volná kapacita, odborníci by chtěli otestovat ještě 1066 mladých lidí.

Na Olomoucku by mělo být testováno dohromady téměř 7000 lidí. Ve studii, která má zjistit úroveň kolektivní imunity v populaci vůči onemocnění covid-19, bude testováno zhruba 27.000 lidí z vybraných skupin obyvatelstva ve čtyřech lokalitách. Odběry začaly již ve čtvrtek v Praze, Brně a Litoměřicích.

Autoři | Foto

Štítky ČR, koronavirus, testování, Olomouc, Litovel, Uničov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.