úterý 7. května 2024 Stanislav

O testování v Olomouckém kraji má největší zájem střední generace

Na všech čtyřech odběrových místech v Olomouckém kraji se v pátek otestovalo více lidí, než bylo přihlášeno do rezervačního systému. O testování, které je součástí studie kolektivní imunity proti covid-19, mají zájem především dobrovolníci z řad střední generace. Lidé mezi 40 až 59 lety obsazují nejčastěji nejen oba odběrové stany v Olomouci, ale i odběrová místa v Uničově a v Litovli.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) prošlo v pátek ve dvou odběrových stanech na periferii Olomouce testy celkem 869 lidí, zdravotníci původně počítali s kapacitou 400 lidí. Ve věkové kategorii mezi 18 až 39 lety dorazilo 225 zájemců, mezi 40 až 59 lety se nechalo otestovat 348 dobrovolníků a ve věku od 60 let jich bylo 296, vyplývá z informací ÚZIS.

Na odběrových místech v Litovli i v Uničově přišlo první den přes 300 lidí, rezervační systém na tento den počítal s vyšetřením 200 lidí v každém městě. Stejně jako v Olomouci i tam však chodili lidé i mimo rezervace. Ty byly totiž ve všech třech městech hned první den beznadějně obsazené, například jen v Olomouci se kapacita 4000 míst zaplnila ve středu za dvě hodiny.

Podle odborníků v reprezentativním vzorku dobrovolníků, kteří se do testovací studie zapojili, chybí ještě několik set seniorů. Doplnit je chtějí právě z řad lidí, kteří přijdou na odběrová místa v Olomouci, Litovli a v Uničově mimo rezervační systém, případně se pokusí pro seniory v krajském městě zřídit ještě jeden speciální termín, řekl v pátek ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch.

Na Olomoucku by mělo být testováno dohromady téměř 7000 lidí. Ve studii, která má zjistit úroveň kolektivní imunity v populaci vůči onemocnění covid-19, bude testováno zhruba 27.000 lidí z vybraných skupin obyvatelstva ve čtyřech lokalitách. Odběry začaly již ve čtvrtek v Praze, Brně a Litoměřicích.

Autoři | Foto

Štítky ČR, koronavirus, testování, Olomouc, Litovel, Uničov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.