neděle 12. května 2024 Pankrác

Nové automaty na jízdenky přijímají karty. První dva dopravní podnik umístil na nádraží

Nejen nákupem moderních nízkopodlažních tramvají a autobusů modernizuje své služby Dopravní podnik města Olomouce. V nedávné době zakoupil nové jízdenkové prodejní automaty, které splňují dnes již běžný standard platby kartou. První dva kusy dopravní podnik instaloval v prostorách hlavního nádraží.

První z dvojice nových automatů byl instalován prvního dubna na tramvajové zastávce před budovou nádraží. Druhý pak na začátku května uvnitř. „Jelikož je pořízení takového automatu poměrně nákladná záležitost, bude jejích umísťování probíhat postupně, další jeden až dva by měl DPMO pořídit v příštím roce. O umístění těchto automatů zatím není rozhodnuto. Bude muset proběhnout analýza počtu prodaných jízdenek na jednotlivých jízdenkových automatech a následně budou tyto nové automaty umístěny na ty nejfrekventovanější místa,“ říká předseda představenstva DPMO Jaromír Machálek.

Cena jednoho nového moderního automatu na jízdenky se pohybuje přibližně okolo 400 tisíc. Olomoucký dopravní podnik ale nešel cestou nákupu zbrusu nových. „Zařízení, která byla umístěna na hlavním nádraží, jsou modernizované původní automaty DPMO, cena jednoho takto modernizovaného stroje je cca 200 tisíc korun,“ vysvětluje Machálek.

Další investice jsou v plánu, konec papírových jízdenek zatím nehrozí

Další kroky modernizace městské hromadné dopravy v Olomouci se připravuje na další roky. „Aktuálně DPMO připravuje veřejnou zakázku na nákup autobusů pro roky 2021 a 2022. Mělo by se jednat o celkem 10 vozidel z toho 5 sólo a 5 kloubových autobusů,“ popisuje plány předseda představenstva Machálek.

S novými vozidly se nabízí i otázka zcela nových validátorů a obecně systému jízdenek. V některých městech republiky už začínají dopravní podniky upouštět od klasických papírových. Nahrazují je elektronické jízdenky. „DPMO již má připravenou veřejnou zakázku na dodavatele validátorů a dalšího potřebného zařízení, které umožní bezkontaktní nákup jízdenek přímo ve vozech MHD. S jejím vypsání čekáme na uklidnění aktuální ekonomické situace. Úplného konce papírových jízdenek se cestující zatím bát nemusí,“ uklidňuje Machálek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky dpmo, tramvaj, autobus, jízdenky, automat. olomouc, modernizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.