čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Ponorka jde ke dnu. Kultovní olomoucká hospoda bojuje o přežití. Pomáhají štamgasti

Nucené uzavření podniku a další bezpečnostní restrikce posledních měsíců jsou tvrdým testem pro provozovatele restauračních zařízení. Jedna z legend olomouckého nočního života, undergroundová hospoda U Musea, kterou místní znají spíše jako Ponorku, se pohybuje na hraně zavření. Uvedla to na svých webových stránkách. Štamgasti se ale pomocí transparentního účtu snaží její kurz nastavit na záchranu.

Těžkou situaci popsali provozovatelé podniku na webových stránkách hospody. „Zavření jsme přežili, ale čeká nás léto bez zahrádky a to Ponorce moc nesvědčí. Takže když si to sečteme - 2 měsíce zavřeno, 1 měsíc do léta a pak 2 měsíce prázdniny a Ponorka jde ke dnu.“

Aby mohla zase fungovat jako dřív, potřebuje pomoc. Od státu se ji nedočkala, ale to ona nikdy,“ povzdechli si provozovatelé. Na pomoc ale přispěchali štamgasti, kteří už po desetiletí tvoří srdce celé hospody. Na vzniklý transparentní účet začali posílat peníze na záchranu svého milovaného lokálu. Během několika dní dokázali posbírat už šedesát tisíc korun. 

Ponorku před pár lety navždy zachytil i režisér Miroslav Krobot ve svém filmu Kvarteto, který se odehrával převážně v našem městě. Před listopadovou revolucí Ponorka sloužila také jako místo, kde se scházela jména českého undergroundu. Poseděl zde Karel Kryl nebo Ivan „Magor“ Jirous. V roce 1990 se zde zastavil i americký básník Allen Ginsberg.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ponorka, zavření, štamgasti, olomouc, u musea

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.