úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Nové Sdružení olomouckých architektů a stavitelů se chce podílet na rozvoji regionu

V Olomouci vzniklo nové sdružení, jehož členy jsou architekti, investoři, stavitelé a další odborníci pohybující se na poli architektury i realitního trhu. V minulém týdnu se představilo městu s ambicí na vzájemnou spolupráci.

Sdružení, čítající třináct zakládajících členů vzniklo jako platforma odborníků pro spolupráci s městem Olomouc, kterému chtějí poskytnout poradenství ohledně územního plánování, urbanismu a rozvojem. Chtějí také podpořit veřejnost, aby se aktivně podílela na rozvoji svého okolí, například účastí při rozhodování o budoucích plánech. „Naší ambicí je stát se partnerem Statutárnímu městu Olomouc. Nabízíme naše dlouholeté zkušenosti z každodenní praxe při přípravě a realizaci nejrůznějších investičních, stavebních projektů a nejen to. Jsme připraveni poskytovat odborná stanoviska a názory, na které by vedení města mohlo brát zřetel v kontextu například zlepšování procesu územního plánování a obecně rozvoje území,“ vysvětlil plány sdružení předseda jeho správní rady Pavel Vrba.

Proces vzniku odstartoval ředitel Okresní hospodářské komory Olomouc, která v celé věci bude působit jako tajemník i iniciační a výkonný složka.  který na základě vysoké poptávky po spolupráci oslovil dvacet odborníků. „Snažil jsem se v první fázi oslovit praktiky, lidi, za nimiž jsou viditelné výsledky jejich práce,” řekl ředitel komory Radim Kašpar a dodal, že právě hospodářská komora má pomáhat podnikatelům a usilovat o udržitelný rozvoj regionu. 

Součástí plánu sdružení je také provoz webu s aktualitami, pozvánkami na různé akce, nebo ukázkami zahraniční praxe, mimo jiné příklady spojení památkové chráněných území s moderní architekturou. 

Město chce touto spoluprací dát najevo vstřícný postoj k otázce urbanismus a rozvoje města. „Zastávám názor, že zkušený odborník mívá lepší výsledky než sebevíc nadšený amatér, a proto je z mého pohledu velmi dobré, že se i zkušení architekti a stavitelé, za nimiž je nějaká reálná viditelná práce, chtějí zapojit do veřejné diskuze o podobě města,“ dodal primátorův náměstek Martin Major.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto unsplash.com

Štítky architektura, sdružení, Olomouc, spolupráce, rozvoj, plánování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.