pondělí 29. dubna 2024 Robert

Olomoucká náměstí opět rozkvétají. Nově pokvete také třída 1. máje

Olomoucká náměstí opět ozdobí květiny v mobilních nádobách. Na Horním náměstí už jsou rozmístěny první květináče, další se budou dávat na sloupy veřejného osvětlení na Dolním náměstí v nejbližších dnech. Novinkou pro letošní rok pak budou květinové pyramidy instalované na třídě 1. máje.

Celkem osmnáct nádob s převislými pelargóniemi zahradníci osadili tak, aby v nich převažovala červená barva. „V každé nádobě je asi 160 kusů jednoduše kvetoucích převislých pelargonií ve čtyřech odrůdách, zbytek je doplněn růžovou, bílou a lila barvou,“ popisuje skladbu pyramid, které vysázeli zahradnicí Výstaviště Flora Olomouc, jeho ředitelka Eva Fuglíčková.

Na základě návrhu odborníků pyramidy tentokrát na Horním náměstí zdobí prostranství před historickými paláci. „Chceme zdůraznit význam těchto jedinečných památek. Květinová výzdoba je proto rozmístěna před Ditrichštejnským palácem, před vstupem do Edelmannova paláce, Salmova paláce, domu U zeleného stromu a Petrášova paláce. Čtyři květinové pyramidy vždy po obou stranách zkrášlí také prostor u budovy historické radnice, rozmísťovat se budou s ohledem na postupující rekonstrukci fasády a věže,“ popsal instalaci náměstek Otakar Bačák, který má v kompetenci městskou zeleň. 

Úplnou novinkou je pak letošní instalace květinové pyramidy na třídě 1. máje. Možným místem by podle Bačáka mohl být ostrůvek u modelu Hradské brány. A nezapomene se ani na Dolní náměstí v centru města. Stejně jako v minulých letech tam květiny ozdobí sloupy veřejného osvětlení. Zahradníci na ně umístí celkem 14 nádob s výsadbami. 

Podle ředitelky Výstaviště Flora budou květiny k vidění do řijna. Vše ale záleží na počasí a příchodu prvních mrazíků.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Město Olomouc

Štítky květiny, výzdoba, Olomouc, náměstí, Flora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.