pondělí 29. dubna 2024 Robert

V domově pro seniory v Litovli se koronavirem nakazilo 16 osob z řad klientů i personálu

V domově pro seniory v Litovli na Olomoucku se nakazilo novým koronavirem nejméně 16 lidí z řad klientů i personálu. První dva případy se objevily mezi pracovníky domova pro seniory. Zatímco jeden zaměstnanec už nebyl v práci, druhý chodil do zaměstnání i v době, kdy už měl příznaky. Informuje o tom pondělní regionální vydání deníku Mladá fronta Dnes.

„Jedná se o čtyři zaměstnance a 12 klientů.To číslo se ale může během krátké doby změnit,“ řekl Mladé frontě hejtman Ladislav Okleštěk. Hygienici provedli odběry všem zaměstnancům a klientům litovelského domova pro seniory. „Můžeme potvrdit více případů nákazy,“ uvedla bez dalších podrobností Lenka Pešáková z krajské hygienické stanice.

Hygienici prověřují, zda nákazu v domově pro seniory rozšířil jeden ze zaměstnanců, nebo byl zdroj infekce jiný. „Od 25. května jsou povolené návštěvy, k přenosu koronaviru tak mohlo dojít i od ní, kdy mohla být pozitivní a přitom nemusela mít ještě příznaky. To bude potřeba zjistit,“ podotkla Pešáková.

Litovel byla v březnu s nedalekým Uničovem a okolními obcemi kvůli rychle rostoucímu počtu nákaz na dva týdny uzavřena. Okleštěk ubezpečil, že o plošné karanténě se zatím neuvažuje. „Bude ale potřeba co nejrychleji zjistit původce, pokud to nejsou nakažení zaměstnanci, a ty co nejrychleji izolovat,“ uvedl.

V Olomouckém kraji za uplynulý týden do pátečního večera podle údajů ministerstva zdravotnictví přibylo 28 případů nákazy novým typem koronaviru, Ministerstvo mapuje všechny nemocné s trvalým bydlištěm v kraji. Dnes ráno ministerstvo v kraji od začátku epidemie registrovalo celkem 797 nákaz koronavirem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, sociální, senioři, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.