pondělí 6. května 2024 Radoslav

Přívalové deště a záplavy poškodily část areálu uničovského Unexu

Přívalové deště a následné záplavy v noci způsobily škody ve výrobním areálu strojírensko-metalurgické společnosti Unex v Uničově-Brníčku na Olomoucku. Nejvíce postižena byla slévárna, v menší míře strojírenské provozy, řekl dnes na dotaz mluvčí Unexu Boris Keka. Výše způsobených škod zatím nebyla vyčíslena. Unex o jejich náhradě bude jednat s pojišťovnami.

„Ještě dnes by měla být opravena část vodou způsobených poškození, která omezují výrobu. Zbytek opět co nejrychleji v následujících dnech," uvedl Keka. Do práce se dnes ráno kvůli záplavám nedostavila část zaměstnanců Unexu, kteří po nočních bouřkách a přívalech vody odstraňují škody ve svých domovech. "Vedení firmy v reakci na situaci rozhodlo o tom, že takto postiženým zaměstnancům budou uděleny dva dny placeného volna. O případné další pomoci se rozhodne v závislosti na vývoji situace," podotkl Keka.

Skupina Unex se specializuje na vývoj, výrobu, montáž a modernizace kolesových rypadel pro těžbu nerostných surovin. Vyrábí také velké svařované ocelové konstrukce. Většinu produkce vyváží do zahraničí. Na konci roku 2018 skupina Unex ve výrobních závodech v Uničově a Olomouci zaměstnávala 1522 kmenových pracovníků.

Při povodních na Uničovsku a Šumpersku v Olomouckém kraji v noci zemřela osmačtyřicetiletá žena, další žena se pohřešuje. Mezi nejpostiženější obce patří Šumvald a jeho místní část Břevenec, Uničov a jeho místní část Dolní Sukolom, Oskava a Dlouhá Loučka, kde voda mnohde dosahovala přes metr vysoko. V těchto obcích hasiči evakuovali a zachránili desítky obyvatel.

Autoři | Foto Facebook Unex a.s.

Štítky ČR, stroje, počasí, záplavy, Unex

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.