pátek 3. května 2024 Alexej

Moravská filharmonie chystá koncert na Horním náměstí v Olomouci

Moravská filharmonie Olomouc po nucené přestávce kvůli koronaviru znovu vystoupí na veřejnosti, příští týden ve čtvrtek 18. června chystá koncert na olomouckém Horním náměstí. Koncert se symbolickým názvem Konečně naživo! se uskuteční pod taktovkou šéfdirigenta Jakuba Kleckera a bude volně přístupný, sdělila v úterý mluvčí filharmonie Andrea Pironová. Lidé se mohou těšit na ryze český program, koncertem pro širokou veřejnost orchestr současně oslaví 75. výročí svého založení.

První koncert Moravské filharmonie, tehdy ještě pod názvem Městský symfonický orchestr, se konal téměř přesně před 75 lety. „Jako úplně první skladba nově založeného orchestru zazněla 26. května 1945 Smetanova Má vlast, cyklus symfonických básní inspirovaný českými pověstmi a krajinou, proto jsme ji v programu koncertu, kterým oslavujeme jubileum Moravské filharmonie a zároveň se po vynucené pauze vracíme zpět před naše publikum, nemohli opomenout,“ uvedl ředitel filharmonie Jonáš Harman.

Kromě Vyšehradu a Vltavy z cyklu symfonických básní Má vlast uslyší posluchači také slavnostní pochod V nový život Josefa Suka, jejž skladatel zkomponoval v roce 1919 v reakci na politické události a společenské změny související se vznikem Československa. „Sukovým pochodem V nový život mimo jiné zahájil na začátku letošní abonentní sezony nový šéfdirigent Moravské filharmonie Jakub Klecker své působení na tomto postu,“ doplnila mluvčí. Koncert pod širým nebem zakončí II. a IV. věta ze Symfonie č. 9 e moll Z Nového světa od Antonína Dvořáka, jehož díla byla vždy nedílnou součástí dramaturgických plánů Moravské filharmonie, dodala Pironová.

Olomoučtí filharmonici během nucené pauzy kvůli opatřením proti koronaviru zprostředkovávali svou hudbu posluchačům alespoň prostřednictvím živých přenosů. V dubnu odvysílala MFO dva živé on-line přenosy, klavírní a houslový recitál a mimořádný Velikonoční koncert z Arcibiskupského paláce. V květnu to byl další živý přenos, šlo o poděkování všem abonentům a posluchačům, kteří filharmonii v těžké době podpořili a nechtěli vracet vstupné za neuskutečněné koncerty. Filharmonie zároveň chystá novou koncertní sezonu 2020/2021. Ta přinese řadu novinek, několik premiér a jednu novou koncertní řadu. S programem nadcházející sezony chce veřejnost seznámit v pátek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hudba, Moravská filharmonie, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.