neděle 19. května 2024 Ivo

Počet nákaz v Domově pro seniory v Litovli vzrostl na 24 případů

Počet potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru v Domově pro seniory v Litovli na Olomoucku vzrostl na současných 24, z toho je nakažených 18 klientů domova a šest zaměstnanců. Řekl to hejtman Ladislav Okleštěk. V domově se kvůli podezření na onemocnění začalo testovat v sobotu, kdy se covid-19 potvrdil nejprve u 16 lidí. Počet případů však může ještě narůst, některé výsledky testů byly neprůkazné. V domově je celkem šest desítek klientů.

„V Litovli v současné době máme 18 pozitivních klientů a šest lidí z personálu. Připravujeme nyní jedno podlaží jako speciální izolaci, kam budou tito lidé přemístěni, pomohou nám s tím profesionální hasiči," uvedl hejtman. Dosavadní čísla se však mohou ještě zvýšit. "Může se to stát. V některých případech byly výsledky neprůkazné, provádí se tedy nové testování tak, aby se došlo k nějakému závěru," doplnil hejtman s tím, že organizaci provozu domova zvládá ředitel krajského zařízení.

Kvůli potvrzeným případům nákazy se domov pro seniory na začátku týdne uzavřel návštěvám, zavřené je jeho oddělení v Litovli i v Července. Podle informací na stránkách domova je na oddělení v Litovli 64 klientů. Hejtman v úterý ČTK řekl, že všichni lidé mají zatím lehký průběh onemocnění.

Nevyskytuje se tam žádný příznak, který by vyžadoval hospitalizaci. Máme v případě potřeby zajištěna lůžka na infekčním oddělení prostějovské nemocnice, ale není to zatím potřeba," uvedl hejtman.

Litovel se s novým ohniskem vypořádává během pandemie koronaviru již podruhé. V březnu bylo město s nedalekým Uničovem a okolními obcemi kvůli rychle rostoucímu počtu nákaz na dva týdny uzavřeno. Podle hejtmana se dalo nové ohnisko očekávat s uvolňováním opatření.

V Olomouckém kraji počet případů nákazy novým typem koronaviru vzrostl za posledních 24 hodin o dalších 12 případů na současných 825, uvedlo dnes ráno ministerstvo zdravotnictví, které eviduje všechny nakažené s trvalým bydlištěm v kraji. V uplynulém týdnu bylo navýšení minimální. Olomoucká krajská hygienická stanice evidovala v pátek minulý týden 742 případů, v úterý večer jich bylo již 795. Nové případy pocházejí hlavně z Olomoucka, kde počet potvrzených případů vzrostl na současných 605 od počátku pandemie.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, sociální, Litovel, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.