neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

FOTO: Na olomouckém Horním náměstí vykvetl Sloup Nejsvětější Trojice. Jak se vám líbí?

Olomoucké Horní náměstí v posledních dnech vykvetlo. Kromě květinových pyramid se záhony objevily i na Sloupu Nejsvětější Trojice, který je jedinou olomouckou památkou zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO. Právě z tohoto důvodu se některým spoluobčanům zdá toto umístění květinových záhonů nešťastné.

„Pustili jsme se do květinové výzdoby na objednávku Odboru cestovního ruchu, kultury a sportu. Sloup Nejsvětější Trojice bude osázen letničkami, které budou tvořit klasické barokní ornamenty. Těšit se můžete na krásné barvy afrikánů, begónií, hlazenců, pestrovek či trav,“ oznámili výsadbu zástupci výstaviště na svých sociálních sítích. 

Právě na nich začali občané horlivě diskutovat o vhodnosti umístění záhonů na této kulturní památce. Také ve facebookových skupinách sdružujících Olomoučany bylo toto téma předmětem diskuse. Olomoucká společnost se rozdělila na dva tábory. Jeden je rád za jakoukoliv zeleň na náměstí bez ohledu na místo a formu, druhému vadí především umístění záhonů na památce takové hodnoty, jakou Sloup Nejsvětější Trojice je. Jaký máte názor na nové záhony na náměstí? Dejte nám vědět v anketě pod článkem.

Podle zástupců města toto nebyl letošní poslední počin v rámci květinové výzdoby na náměstích. „Už nyní můžeme prozradit, že toto je jen první vlaštovka a v květinové výzdobě Horního a také Dolního náměstí budeme v létě pokračovat,“ řekla náměstkyně primátora Márkéta Záleská.

Líbí se vám nové záhony umístěné na Sloupu Nejsvětější Trojice?

Celkem hlasovalo213 čtenářů

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.