středa 1. května 2024 Svátek práce

Voda na Plumlově i Poděbradech je podle hygieniků stále čistá

Voda v Plumlovské nádrži u Prostějova i ve štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce je stále čistá. Lidé se mohou na obou koupacích plochách sledovaných hygieniky rekreovat bez obav, žádná zdravotní rizika jim nehrozí, vyplývá to z výsledků vzorků odebraných tento týden. Řekla to dnes ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

Z obou nádrží brali hygienici vzorky tento týden v pondělí, jejich výsledky dostali dnes. "Podle dat z odběru 15. června je voda ve vodní nádrži Plumlov a na obou odběrných místech koupací oblasti Poděbrady vhodná ke koupání. Jedná se tedy o nezávadnou vodu, s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci," uvedla hygienička. Odborníci budou další vzorky na Plumlově odebírat za 14 dní, na štěrkopísková jezera Poděbrady se znovu zaměří za měsíc.

Štěrkopísková jezera Poděbrady, kam míří za osvěžením lidé z Olomouce i okolí, mají čistou vodu po celé léto. S vodou tady není problém dlouhodobě, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Problémy se naopak vyskytují na Plumlově, a to i přesto, že přehrada prošla před časem rekonstrukcí, při níž Povodí Moravy její dno s velkými náklady vyčistilo. Loni se na přehradě kvalita vody zhoršovala od poloviny srpna a na konci prázdnin už hygienici lidem koupání v Plumlově nedoporučovali. Důvodem byly především přemnožené sinice.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.