neděle 5. května 2024 Klaudie

FOTO/VIDEO: Jeřáb dnes na olomouckou radnici vyzvedl prostřední část opravené věže

Oprava jedné z nejvýznamnějších památek v Olomouci se opět posunula ke svému konci. Je to již déle jak tři roky, co olomouckou radnici zakrylo lešení a začalo se s velkou rekonstrukcí. V říjnu 2018 byla rozebrána střecha radniční věže, kterou dělníci opravovali přímo před orlojem, takže občané Olomouce mohli sledovat postup jejich práce. Nyní se vrací zpět na své místo.

Oprava radnice si vyžádá zhruba 90 milionů korun, termín dokončení byl i kvůli koronaviru posunut na konec letošního září. „V současné době je před podpisem dodatek smlouvy o prodloužení termínu dokončení prací do 30. září 2020. Zpozdily se dodávky materiálu ze zahraničí, řemeslníci některých profesí se nemohli dostat na stavbu z obcí postižených nařízenou karanténou,“ řekl pro Českou Televizi mluvčí olomoucké radnice Michal Folta.

Nová konstrukce je přesnou kopií původní věže

Osmimetrová střední část o hmotnosti sedm a půl tuny je věrnou replikou původní konstrukce, která byla podle posudku odborníků ve špatném technickém stavu, proto ji nebylo možné ani po případné opravě vrátit na věž. „Nová konstrukce je vytvořena z borového a dubového dřeva a jde o přesnou repliku, kterou řemeslníci tvořili přímo na Horním náměstí podle vzoru, který měli po celou dobu před sebou,“ uvedl primátor Mirek Žbánek.

Nejvyšší část špice věže včetně hrotnice by měla být vyzdvihnuta a usazena přibližně v polovině července, přesný termín zatím není znám. „I termín vyzdvižení střední části se posunoval, při zvedání tak těžkého břemene do takové výšky velmi záleží na povětrnostních podmínkách,“ vysvětlil investiční náměstek Martin Major. Stavbyvedoucí Pavel Hurta doplnil, že nahoře budou ještě pokračovat další práce. „Střední díl špice byl už na zemi částečně oplechován měděným plechem. Oplechování se ale musí dodělat přímo na věži a klempíři navíc pak musí propojit oplechování všech tří dílů špice,“ dodal Pavel Hurta.

VIDEO:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucká Drbna

Štítky radnice, olomouc, střecha, věž, oprava, rekonstrukce, jeřáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.