neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

První v republice! V Olomouci se spustil provoz elektrických koloběžek Bolt

Tohle je pro Olomouc zajímavá zpráva. Přední evropská platforma Bolt dnes 8. července na slavnostním zahájení spustila službu na sdílení elektrických koloběžek. V první vlně bude nasazeno po městě 200 koloběžek, které najdete rozmístěny až na 90 místech. Desetiminutová jízda vás vyjde zhruba na 35 korun.

„Olomouc je pro nás v České republice první místo, kde spouštíme koloběžky. O to víc to je pro nás významnější. Celkově to je 21. město po celém světě, kde koloběžky Bolt už fungují,“ sdělil šéf tuzemské pobočky Jakub Dvořák na středečním slavnostním zahájení.

Pokud se budete chtít projet, musíte si stáhnout aplikaci Bolt na Google Play nebo Apple Store. Samotná koloběžka se odemkne naskenováním QR kódu, který je na každé umístěn. V aplikaci najdete i další informace například o parkování koloběžek.

Bolt si neúčtuje žádný poplatek za odemknutí koloběžky. Cena za užívání bude čtyři koruny za minutu jízdy po dobu prvních pěti minut. Potom budou další minutu za tři koruny. „Chceme, aby to bylo finančně dostupné pro všechny. Za desetiminutovou jízdu zaplatíte přibližně 35 korun,“ prozradil Dvořák.

Až 90 parkovacích míst po celém městě

Všech 200 koloběžek bude rozmístěno například u vlakového a autobusového nádraží, v okolí Horního i Spodního náměstí, poblíž vysokoškolských kolejí a na dalších frekventovaných místech.

„Spolu s městem jsme vytipovali asi 90 míst, kde ta koloběžka může být zaparkovaná. Jinde to nepůjde. Nechtěli jsme, aby byly například někde nevhodně zaparkované nebo by mohly někomu překážet v cestě,“ řekl Jakub Dvořák. Po skončení jízdy jezdec zaparkuje ve vybraných virtuálních zónách, které jsou v aplikaci označeny písmenem P. Pokud někdo zaparkuje koloběžku mimo vyznačenou zónu, dostane pokutu ve výši 750 korun.

Ve večerních hodinách a v některých lokalitách bude snížena rychlost

Rychlost koloběžek je omezena na 25 kilometrů v hodině, někde to ale nebude ještě méně. „Ve vybraných částech města se bude moct jezdit jen 15 kilometrů v hodině. A od večerních deseti hodin do šesti hodin ráno to bude opět 15 kilometrů v hodině,“ upřesnil šéf tuzemské pobočky platformy Bolt.

„Vyzýváme uživatele, aby využívali cyklostezky. Olomouc je na to navíc dobře stavěna, protože síť cyklostezek je zde rozáshlá,“ myslí si.

Totéž zaznělo i z úst náměstka primátora. „Máme zde hodně cyklostezek, aby se uživatel mohl pohodlně přepravovat po městě,“ řekl Matouš Pelikán, který si sám koloběžku vyzkoušel. „Město není nafukovací a taková alternativa je určitě podporovaná. Mohlo by to pomoci k tomu, aby se město tolik neucpávalo, aby zdejší život byl zdravější a pohodlnější pro všechny. Na podzim budeme mít vyhodnocení, kde posoudíme, zda to funguje,“ dodal závěrem.

Něco o koloběžce:

  • Koloběžka váží 18,7 kg. Je to proto, že je z 90 % vyrobena z hliníku a dalších lehkých materiálů. Výhodou hliníkové konstrukce je i to, že ji lze snadno recyklovat.
  • Koloběžky mají nafukovací pneumatiky, díky kterým je zajištěna lepší přilnavost a také pohodlnější a bezpečnější jízda.
  • Na jedno nabití baterie ujede koloběžka více než 40 km.
  • Koloběžka dosahuje maximální rychlosti 30 km/h. Po dohodě s místními úřady může být její rychlost omezena. V Olomouci to bude 25 km/h.
  • V aplikaci lze spustit začátečnický mód, který maximální rychlost jízdy omezí na 15 km/h.
  • Na koloběžce je umístěno jak přední, tak zadní světlo. Na přední straně a na bocích se dále nacházejí odrazky, které přispívají k vyšší bezpečnosti i při pohybu ve večerních a nočních hodinách.

Bolt je přední evropská přepravní platforma, jejíž misí je přispívat k vytvoření jednodušší, rychlejší a spolehlivější přepravy ve městech. Bolt nabízí jak přepravu auty, tak službu na doručování jídla a také řešení z oblasti mikromobility. Má více než 30 milionů uživatelů po celém světě.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky koloběžky, Bolt, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Michal Brulík

Bylo by moc fajn kdyby se jim podařilo parkovat koloběžky mimo travnatou plochu. Pokud město něco povoluje, tak by se mělo zamyslet nad tím co to komu přinese. Mám psa, platím za něj 1000 kč městu. To že tu nejsou nikde sáčky na exkrementy - to mě už nepřekvapuje, ale že teď ještě dělají parkování na trávě - to je opravdu za hranicí čehokoli. Kličkovat ve 4 ráno mezi 3-4 koloběžkama a hovnama - to je opravdu zážitek. Děkuji že je Olomouc opravdu světová.

neděle, 26. července 2020, 16:12

Eva Hromádková

Určitě by bylo mnohem lepší psát o místních, o Eagle Scoots. Ne o konkurenci, která má najednou potřebu v Olomouci koloběžky provozovat. Kde byli třeba před rokem, když žádné e-kolobežky v Olomouci nebyly? Určitě bych článkem podpořila spíše místní kluky. Já sama se budu Boltu vyhýbat jako čert kříži. Eagle Scoots, držte se, fandím!!!

středa, 8. července 2020, 21:23

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.