pondělí 29. dubna 2024 Robert

Co vzkazuje Olomouc budoucím generacím? Zástupci města naplnili speciální schránky

Představitelé města v pátek 10. července naplnili speciální časovou schránku, která bude vložena do nejvyšší části opravené špice radniční věže. Vzhledem k tomu, že se schránky otevírají jen jednou za několik desetiletí, dostali Olomoučané možnost vzkázat příštím generacím, jak se žilo v nevyzpytatelném roce 2020. Do dvou tubusů byly uloženy například fotografie města, jízdenky MHD nebo pamětní mince. Dostal se sem ale také program kina Metropol, roušky nebo ponožky s motivem tvarůžků.

Vzkaz dalším generacím nechávali i naši předkové. Při rekonstrukci radniční střechy a věžiček bylo postupně nalezeno několik kovových pouzder. V těch byly jak mimořádně vzácné historické barokní tisky z 18. století, tak i stavební dokumentace z 19. století či například dobové plakáty na kulturní akce z 60. let 20. století. „Zachovat se obdobně a nechat vzkaz našim potomkům považuji tedy za logické a slušné. Doufám, že až jednou budou muset opět opravovat radniční věž a najdou ve špici i tento tubus, budou naši potomci s výběrem materiálů z roku 2020 spokojeni,“ konstatoval s úsměvem primátor Mirek Žbánek.

Jak primátor zdůraznil, radnice se tentokrát vůbec poprvé rozhodla zapojit do výběru předmětů i veřejnost. Na speciální e-mailovou adresu přišla řada mailů s tipy od veřejnosti, co do tubusu vložit. Mezi nimi byl například nápad dát do tubusu aktuální jízdenky MHD, informace o probíhajících protipovodňových opatřeních nebo filmové plakáty. Opakovaně se mezi tipy objevoval pokyn, aby naši předkové dostali jako symbol roku 2020 roušku.

V tubusu budou i roušky jako symbol roku 2020

„Za všechny tyto podněty děkujeme, snažili jsme se jim také vyhovět a do našeho vzkazu doplnit,“ dodal primátor Žbánek. V tubusu tak příští Olomoučané najdou roušky s logem města i s logem firmy, která celou rekonstrukci radnice provádí. V tubusu jsou dále například plakáty kina Metropol, fotografie z průběhu protipovodňových opatření a bourání mostu na Masarykově třídě, několik pamětních medailí, mince v hodně 20 Kč z roku 2020, nápojový a jídelní lístek, nové propagační materiály a také specialita, kterou jsou letos vyrobené ponožky s motivem tvarůžků. Ty jsou určeny primárně pro tvarůžkový festival, stávají se ale populárním olomouckým suvenýrem. Kromě toho v tubusu najdou například dokumentaci k opravě radnice, Olomoucké listy i statistiku o městě roku 2020.

Dnes zapečetěný tubus není jediným vzkazem dnešní doby budoucím Olomoučanům. Už před dvěma lety byl totiž do makovice věžičky nad orlojem vložen jiný tubus s množstvím dokumentů a artefaktů. „Za dva roky se toho až tak mnoho nezměnilo, používáme stejné bankovky i většinu stejných propagačních materiálů. I z toho důvodu bylo nutné při výběru předmětů postupovat tak, abychom našim potomkům zbytečně nezanechávali stejné předměty, ale spíš jim nabídli nějaká jiná překvapení a zajímavosti,“ dodal investiční náměstek Martin Major, který do tubusu před dvěma lety vložil například bankovku v hodnotě 5 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto olomouc.eu

Štítky olomouc, historie, oprava, věž, radnice, město, tubus, schránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.