neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

FOTO: Na radniční věž v Olomouci se vrátila její špice i s časovou schránkou

Na vrchol olomoucké radniční věže se dnes vrátila po dvouleté rekonstrukci její sedmnáctimetrová špice. Vyzvednutí téměř osmitunové nejvyšší části věže předcházely několikahodinové trpělivé přípravy a náročné manévry. Práci stavebníků, kteří věž složitě ukotvovali pro vyzvednutí obřím jeřábem, sledovaly desítky obyvatel i návštěvníků Olomouce. Se špicí na vrchol historické budovy radnice putovala i časová schránka, do které zástupci města vložili vzkaz budoucím generacím.

Celá radniční věž byla demontována po třech částech v říjnu 2018. Předchozí dvě dělníci vrátili na původní místo v uplynulých měsících. Konstrukce se kompletovaly přímo na Horním náměstí. „Jde o nejvyšší část věže, která se tak vrátila do své původní výšky 75 metrů. Hrotnice má zhruba 17 metrů a její váha se pohybuje mezi sedmi a osmi tunami,“ řekla v úterý mluvčí města Radka Štědrá.

Instalace sedmnáctimetrové špice byla náročná. Stavbaři ji museli ukotvit tak, aby se při vyzdvižení nenachýlila na stranu. Práci cvičili i nanečisto, složité stavební manévry závisely i na klimatických podmínkách.

Špici se nakonec jeřábníkovi podařilo usadit na vrchol radniční věže až odpoledne, společně s ní putovala k nebesům i speciální časová schránka jako vzkaz dalším generacím. Obsahovala například program kina, pamětní medaile, fotografie zachycující důležité investiční akce v Olomouci, speciální ponožky s motivem tvarůžků i roušku s logem Olomouce. Na vrchol věže s nimi putovaly i původní tubusy s archivními dokumenty, nalezené při demontáži věže.

Oprava věže je součástí rekonstrukce radnice v historickém centru Olomouce, která byla zahájena na začátku roku 2017. Jako první byla za 30 milionů korun rekonstruována střecha, která už byla v havarijním stavu. Pak přišlo na řadu informační centrum i vstup do budovy radnice. Poslední etapa rekonstrukce zahrnuje fasádu a radniční věž. Opravy pláště radnice stojí zhruba 57 milionů korun.

Celková rekonstrukce historické budovy by měla skončit letos do konce září. „Následně bude pokračovat část tesařských a klempířských prací, největší část finálních prací zaberou kamenické práce,“ doplnila Štědrá.

Historici považují olomouckou radnici za druhou nejpamátnější v českých zemích, hned po pražské Staroměstské radnici. Její základní kámen byl na Horním náměstí položen už roku 1378. Město mělo tehdy soudní pravomoc, radnice sloužila jako věznice, mučírna, zbrojnice a zůstávala i tržnicí.

Autoři | Foto Blanka Martinovská

Štítky ČR, správa, stavby, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.