pondělí 29. dubna 2024 Robert

V Olomouci platí nová vyhláška, která zakazuje bivakování a táboření v centru a v parcích

V Olomouci začala ve čtvrtek 16. července platit zcela nová vyhláška. Ta na území města vymezuje, kde je zakázáno bivakování a táboření. Jde o městskou památkovou rezervaci, Čechovy sady, Smetanovy sady, Bezručovy sady, park Pod Dómem nebo ASO park nedaleko Androva stadionu.

Smyslem nově platné vyhlášky je eliminovat pospávání na veřejných prostranstvích, které obtěžuje a budí pohoršení. „Potřeba regulace vzešla z dlouhodobě se opakujících stížností veřejnosti na přespávání a táboření některých skupin občanů v centru města i v městských parcích. Pro tyto případy neměli dosud městští strážníci účinný legislativní nástroj, jak tento nepříjemný stav řešit,“ objasnil primátor Miroslav Žbánek.

Městští strážníci mohli doteď pospávající lidi na lavičkách v parku nebo centru města pouze probudit a poučit. „Denně se při výkonu služby setkáváme hlavně s lidmi bez domova, kteří využívají laviček k pospávání. Na místě jsme je dosud řešili probuzením, zjištěním totožnosti osoby a upozorněním, aby bylo místo užito způsobem k tomu určeným,“ vysvětlil mluvčí Městské police Olomouc Petr Čunderle.

Bivakování a táboření je na území města nově zakázáno na veřejných prostranstvích, které vyhláška vymezuje. Jde o městskou památkovou rezervaci, Čechovy sady, Smetanovy sady, Bezručovy sady, park Pod Dómem a ASO park, včetně parkových altánků i míst, která nejsou zelení, a nevztahuje se na ně vyhláška o čistotě ulic a veřejných prostranství. „Účinnost a dopady nové vyhlášky plánujeme brzy vyhodnotit. Je možné, že v budoucnu proběhne i její aktualizace a budeme ji rozšiřovat o další veřejná prostranství,“ připustil primátor Žbánek.

Vyhláška umožňuje udělení výjimky ze zákazu pro možnost konání kulturních, sportovních či jiných akci, o kterém rozhoduje Rada města Olomouce. „Podání žádosti o výjimku bude podobné jako například u městské vyhlášky o konzumaci alkoholu na veřejných prostranstvích. U akcí plánovaných v centru nebo v parcích tak budou muset jejich organizátoři nově pamatovat na podání žádosti o výjimku,“ vysvětlil dopady nové vyhlášky primátor.

Porušení obecně závazné vyhlášky je postihováno podle zvláštních právních předpisů, resp. zákona o některých přestupcích.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky olomouc, vyhláška, bivakování, táboření, park, centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Daniel Kovář

Jů, to je ale super vyhláška. Centrum a parky bez bezdomovců. Už se těším, jak budu jako obyvatel okrajové části opět mít problémy s bezdomovci, kteří tam opět přimigrují z centra. Wohooo

čtvrtek, 23. července 2020, 09:22

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.