pátek 3. května 2024 Alexej

Mlékárna Olma loni zvýšila zisk o 42 procent na 190 milionů korun

Mlékárna Olma v loňském roce zvýšila zisk o 42 procent na 190,3 milionu korun z 134 milionů korun v roce 2018. Vyplývá to z výroční zprávy koncernu Agrofert, do kterého Olma patří. Do února 2017 vlastnil koncern tehdejší ministr financí a současný premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.

Loňské tržby Olmy, která se řadí mezi největší zpracovatele mléka v Česku, zatím nebyly zveřejněny. Předloni olomoucká mlékárna vykázala tržby 3,427 miliardy korun, které byly zhruba stejné jako v roce 2017.

Mezi hlavní odběratele Olmy dlouhodobě patří obchodní řetězce. Rozhodující součástí prodejního sortimentu Olmy u většiny významných odběratelů v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku jsou čerstvé mléko a smetany, kysané výrobky a jogurty. Zhruba 12 procent tržeb Olma předloni získala v zahraničí.

Olma v roce 2019 získala od ministerstva zemědělství a Státního zemědělského intervenčního fondu investiční dotace v celkové výši 89,5 milionu korun. „Z těchto dotací přijala v roce 2019 částku 25,4 milionu korun. Zbylou částku 64,1 milionu korun obdržela začátkem roku 2020,“ stojí ve výroční zprávě Agrofertu.

Olma v posledních letech masivně investuje. Mlékárna od roku 2011 s pomocí evropských dotací připravila investiční projekty bezmála za 600 milionů korun. Dotace pokryjí takřka polovinu nákladů na modernizaci výrobních technologií Olmy.

Skupina Agrofert ovládla Olmu v roce 2009, kdy kapitálově vstoupila do firmy Milkagro, která byla majoritním vlastníkem mlékárny. Milkagro do té doby vlastnili zemědělci. Olma předloni zaměstnávala v průměru 462 lidí.

Autoři | Foto olma.cz

Štítky ČR, potraviny, Olma, 2019

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.