neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

POLITICKÁ KORIDA: Neředínský útulek má nového provozovatele. Znamená to jeho konec? Zeptali jsme se zastupitelů

V posledních týdnech se mezi obyvateli města rozhořela diskuze na téma olomouckého útulku. Veřejnou zakázku na nového provozovatele vyhrál útulek Voříšek z Čech pod Kosířem, což by mohlo znamenat konec pro stávajícího provozovatele neředínského útulku, Ligu na ochranu zvířat. Největší obavy panují z možnosti úplné absence útulku na území Olomouce. Tuto variantu ale zástupci útulku Voříšek odmítají. Chtějí v Olomouci zřídit záchytné místo. Stávající provozovatel se ale obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Do té doby, než úřad rozhodne, nemůže město novou smlouvu podepsat.

Otázka redakce:

Jak zastupitelské kluby vnímají situaci okolo olomouckého útulku?


Otázky byly položeny předsedovi zastupitelského klubu e-mailem ve středu 22. července ve 12:00. Předsedové či jejich zástupci měli čas odpovědět do středy 9. července do 12:00.  


Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce:

Miloslav Tichý (ANO 2011)

Z této situace nemá nikdo radost. Bohužel, podle právníků náklady na provoz útulku už dosáhly takové výše, že dle zákona o zadávání veřejných zakázek se musí provést otevřené výběrové řízení na provozovatele. Jinak by město porušovalo zákon. Pokud by tato zákonná povinnost nebyla, nebyl by důvod cokoliv měnit, se službami olomouckého útulku jsme spokojeni. Navíc chceme podporovat místní organizace a firmy.

Podle zákona proběhlo otevřené výběrové řízení a byl vybrán účastník, který splnil přísná kritéria kvality a nabídl výrazně nižší cenu. Pokud se útulek nachází mimo město, má v Olomouci zřídit záchytné místo, kde si bude pejsky od městské policie přebírat, a kde si pejsky lidé budou moci vyzvednout.

Yvona Kubjátová (ČSSD)

V poslední době je velmi probírané téma provozování útulku pro opuštěná zvířata. Roky ho provozovala Liga na ochranu zvířat v Olomouci – Neředíně. Pak došlo k vyhlášení výběrového řízení a z tohoto vyšel jako vítěz útulek Voříšek , který je v Čechách pod Kosířem. Toto oprávněna budí mezi lidmi rozpaky a vytváří i řadu otázek. Jako milovnice zvířat a jejich ochránce toto naprosto chápu. Někdy by asi jediné kritérium neměly být pouze peníze. Na druhou stranu Voříšek je zcela funkční a má výborné reference i velkou úspěšnost v umisťování pejsků. Nelze tedy takto jednoduše zhodnotit, který útulek je lepší. Rozpaky budí vzdálenost, čili umístění případného útulku mimo Olomouc. Ano, zní to zvláštně, že krajské město bude vozit zvířata do vzdálené obce. Ale na druhou stranu je běžné, že se dohodnou různé obce a participují na platbách za útulek, který přirozeně může být jen v obci jedné. Zjednodušeně, z těch dalších tam zvířata stejně musí svážet. Je ale pravdou, že počet odchycených zvířat v krajském městě bude mnohonásobně větší než v malé obci. Ale mělo by to být důležité kritérium? A můj názor? Neznám osobně nikoho ani v Neředíně, ani ve Voříšku, takže nezaujatě musím říct, že pokud bude o zvířata dobře postaráno a nechtěným se bude aktivně a úspěšně hledat nový domov, je mi jedno, kde bude umístěn. A ten komu zvíře uteče? Jistě si rád pro svého miláčka dojede i o pár kilometrů dál. Je to přesně v tom duchu, kde je vůle, je i cesta…. Ale uvidíme, jak vše nakonec dopadne….

Pavel Grasse (ProOlomouc)

K diskuzi nad podmínkami výběrového řízení na zabezpečení péče o psy zatoulané na území města, které vypracoval magistrát města, nebyla ProOlomouc, jako opoziční strana, radnicí přizvána. Pokud vedení města nepožaduje v podmínkách výběrového řízení umístění pracoviště, kde bude prováděna péče o odchycené olomoucké psy, na území města, nebo alespoň v přijatelném dosahu, např. v dostupnosti MHD, je to mrzuté. Myslím si, že zvláště starší spoluobčané by takovou podmínku jistě ocenili. ProOlomouc by na ně v tomto směru určitě nezapomněla.

Mě samému jednoho podvečera před pár lety utekl pejsek ze zahrady do olomouckých ulic. Příjemné bylo, že hned po zjištění, že se vydal bez dozoru na výlet, ještě týž den večer jsem si pro něj mohl do útulku v Neředíně zajet tramvají, a i pejsek ocenil, že nemusel v cizím prostředí neznámých spolunocležníků strávit celou dlouhou noc.

Pokud dojde k potvrzení nového provozovatele a naplnění jeho v médiích uveřejněného slibu, že kontaktní místo v Olomouci zřídí, svítá pro obyvatele Keltské ulice naděje, že by se po letech marného upozorňování magistrátu na rušení nočního klidu štěkajícími psi, mohli konečně i nad ránem vyspat bez špuntů do uší. Zůstala by jen výzva, aby se magistrát aktivně zapojil do volby nové lokality, aby tento doprovodný efekt všech útulků zatěžoval občany Olomouce co možná nejméně.

Josef Suchánek (Piráti a Starostové)

Debata kolem budoucího provozovatele útulku pro psy a kočky budí značné emoce jak na straně návštěvníků, podporovatelů a zákazníků útulku, tak na straně samotných provozovatelů. Tedy zejména toho stávajícího, který dle výsledku výběrového řízení již útulek provozovat nemá. Vznik petice, emotivní debaty nejen na FB a dokonce podání podnětu na ÚOHS jsou toho jasným dokladem.

Věc má více aspektů. 1. Respektování výsledku výběrového řízení. Pokud soutěžitel Útulek Voříšek z Čech pod Kosířem splnil parametry soutěže, soutěžil řádně a vyhrál, měl by být tento výsledek respektován. 2. Ztratí Olomoučané a město Olomouc možnost na území města předávat do útulku nechtěné, nalezené, nebo jinak volné domácí mazlíčky? Pokud Voříšek bude na území města zřizovat záchytné místo, mohla by být tato věc pro občany vyřešena. Otázkou je, zda tato podmínka byla součástí výběrového řízení a zda bude součástí smlouvy. 3. (nejcitlivější) Co je pravdy na tom, že má celá tato záležitost možnou příčinu v lukrativních neředínských pozemcích, na kterých je provozován stávající útulek Liga na ochranu zvířat? Developersky zajímavá lokalita to je. A z minulých příkladů (ten poslední se jmenuje Šantovka Tower) víme, že developerská lobby je v Olomouci mocná a zastupitelé koaličních stran jsou k ní velmi vstřícní. Tento aspekt může být jen spekulací, může to být ale opravdu jádro pudla (teď nehovoříme o psím plemeni).

V každém případě je teď potřeba vyčkat na závěry šetření ÚOHS. Ten má sice bohužel díky svému (ne)povedenému řediteli celostátně velmi pošramocenou pověst, na druhou stranu je to k podobnému šetření úřad oprávněný. Náš zastupitelský klub bude další vývoj pečlivě sledovat a v případě náznaku nějaké nepravosti nebo postupu proti zájmu občanů, bude jednat.

Dominik Králík (hnutí spOLečně)

Olomoucký útulek v Neředíně má letitou tradici a je za ním spousta práce, které si vážíme. Bohužel se však zvýšila cena, která již dosáhla stropu. Bylo třeba vypsat výběrové řízení, při kterém byla vybrána levnější varianta. Ta by však měla nabídnout plnohodnotné služby jak městu, tak psům - přemístění do útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem se záchytným místem na území města. Je v zájmu občanů, aby služby byly zachovány, a zároveň byla šetřena jejich kapsa


Jiří Zima (KSČM)

Na otázku redakce neodpověděl.





 

Michal Giacintov (KDU-ČSL)

Na otázku redakce neodpověděl.






 

Jan Holpuch (ODS)

Na otázku redakce neodpověděl.





 


Martin Jirotka (SPD a SPOZ)

Na otázku redakce neodpověděl.



 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto LOZ Olomouc

Štítky olomouc, útulek, politická, korida, provozovatel, voříšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.