neděle 5. května 2024 Klaudie

Olomouc se chystá na změnu parkovacího systému. Rozšíří se placená zóna?

Na problémy spojené s parkováním, které negativně vnímají Olomoučané, protože znamenají zatížení dopravních poměrů ve městě, chystá město účinný nástroj. Pořizuje novu parkovací politiku, ke které se vedení města zavázalo i v programovém prohlášení Rady města Olomouce. Chystá se série veřejných setkání i veřejné projednání.

Analytickou část strategického dokumentu Parkovací politiky nechalo město zpracovat letos na jaře. „Z analýzy jednoznačně vyplynulo, že největší problémy na území Olomouce jsou s parkováním zejména na sídlištích,“ okomentoval dokument primátor Mirek Žbánek. Parkoviště byla budována převážně v 80. letech minulého století pro zcela odlišnou intenzitu dopravy.

Na další specifické podmínky poukázala analýza taky v centru města a jeho nejbližším okolí. Jde zejména o hranici zóny placeného parkování, kde problém vytváří zejména lidé dojíždějící do Olomouce za prací. „V rámci návrhové části tohoto strategického dokumentu proto bude prověřena například i možnost rozšíření placené zóny a zavedení rezidenčního parkování,“ objasnil Martin Luňáček z útvaru hlavního architekta olomouckého magistrátu.

V další etapě proto zpracovatel, kterým je společnost HaskoningDHV, připraví návrhové okruhy změn, které budou projednány s odbornou veřejností. „Ve druhé polovině září budou do diskuze nad podobou návrhové části zapojeny všechny komise městských částí a také široká veřejnost,“ avizoval primátor Žbánek. Prostřednictvím kampaní, pozvánek a také v příštím čísle Olomouckých listů naleznete i termíny první série veřejných setkání.

Finální podoba nové parkovací politiky Olomouce by měla být známa na přelomu roku 2020/2021. Provázet ji bude celoměstské veřejné projednání a kampaně.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Městská policie Olomouc

Štítky parkování, olomouc, placená, zóna, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.