pondělí 29. dubna 2024 Robert

Nákupní centrum Galerie Šantovka v loňském roce zvýšilo zisk na více jak 160 milionů korun

Společnost Galerie Šantovka, která v Olomouci provozuje a pronajímá stejnojmenné nákupní centrum, loni zvýšila zisk o zhruba 20 milionů korun na 161,3 milionu korun z 141,9 milionu korun v roce 2018. Tržby firmy z prodeje výrobků a služeb ale meziročně klesly o 10,7 milionu korun na 379,1 milionu korun. Údaje vzešly z účetní závěrky společnosti Galerie Šantovka.

„Návštěvnost Galerie Šantovka loni meziročně vzrostla o více něž dvě procenta. V roce 2019 tak naše obchodně-společenské centrum navštívilo 8,5 milionu návštěvníků a Galerie Šantovka upevnila své postavení nejnavštěvovanějšího cíle v Olomouckém kraji. Růst obratů nájemců byl ještě dynamičtější a meziročně se zvýšil o téměř sedm procent,“ řekl mluvčí Galerie Šantovka Juraj Aláč.

Obchodní komplex byl otevřen v roce 2013 nedaleko historického centra Olomouce a patří mezi deset největších nákupních center v zemi. Galerie Šantovka, v níž je 200 obchodů, stojí na místě zkrachovalého podniku Milo. Nákupní centrum má prodejní plochu 46 tisíc metrů čtverečních.

Investoři chtějí nákupní centrum Galerie Šantovka rozšířit. V nové čtyřpodlažní přístavbě má vzniknout dalších 80 obchodů a šest stovek parkovacích míst. „V horizontu několika týdnů očekáváme získání stavebního povolení. Zahájení druhé fáze výstavby plánujeme na rok 2021. V nových prostorách by Galerie Šantovka měla nabídnout dalších zhruba 23 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch,“ uvedl Aláč.

Letos začala fúze společnosti Galerie Šantovka s nástupnickou firmou IYW Czech, jejímž stoprocentním vlastníkem je Šantovka Holding. Společnost IYW Czech se poté přejmenuje na Galerii Šantovka. „V minulém období došlo k restrukturalizaci a konsolidaci vlastnické struktury projektu, jejímu celkovému zjednodušení. Ve výsledné podobě jsou majoritními vlastníky Galerie Šantovka Richard Morávek a Ivan Gerši,“ řekl Aláč.

Čtvrtinu vlastních akcií v květnu 2017 nabyla společnost Galerie Šantovka. Odkup vlastních akcií od tehdejšího stoprocentního akcionáře, kterým byla firma SMC Development, vedení společnosti zdůvodnilo úpravou kapitálové struktury i případným zapojením nových investorů. Některá média loni informovala o chystaném prodeji Galerie Šantovka. „Tyto spekulace chceme zásadně vyvrátit, Galerie Šantovka není na prodej a o takovém záměru nejednáme,“ dodal Aláč.

Nákupní centrum Galerie Šantovka je součástí developerského projektu nové městské čtvrti, ve které je kromě obchodního centra a bytových domů plánována i stavba kontroverzní výškové budovy Šantovka Tower. Podle některých odborníků může Šantovka Tower poškodit panorama historického centra Olomouce. Podle Morávka podobné obavy nejsou na místě.

Autoři | Foto Facebook Galerie Šantovka

Štítky ČR, trh, reality, Galerie Šantovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.